Sorodne objave

 

V. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada dr. Petra Grah Lazar je na današnji izjavi za javnost predstavila aktivnosti preiskovalcev NPU pri obravnavi suma storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo Evropske unije ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

IMG 6001

Izjava dr. Petra Grah Lazar

Preiskovalci so danes ob pomoči kriminalistov policijskih uprav Ljubljana in Koper opravljali 29 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Maribor, Nova Gorica in Celje. V času podajanja izjave je bilo v teku še 9 hišnih preiskav. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 78 preiskovalcev in kriminalistov.

Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba. Nobeni osebi ni odvzeta prostost.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Preiskovalci NPU sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani, izvršila kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske unije in kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Odgovorna oseba je za gospodarsko družbo in zunanje izvajalce oz. strokovnjake pridobila sredstva iz javnega razpisa državnega organa za sofinanciranje projekta na področju razvoja turizma. Vedela je, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni in naj bi tudi predložila lažne podatke in listine.

13 zunanjih izvajalcev je osumljenih pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri čemer pa naj vso delo ne bi bilo opravljeno skladno s pogodbo.

Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivih dejanj, znaša več kot 100.000 evrov.

Za kaznivi dejanji goljufije na škodo Evropske unije in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.