Sorodne objave

 

V. d. direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, dr. Petra Grah Lazar, je danes, 3. marca 2021, v izjavi za javnost podrobneje predstavila aktivnosti preiskovalcev NPU v obsežni mednarodni kriminalistični preiskavi.

IMG 6014 PetraGrahLazar 03032021

Zvočni posnetek izjave vodje NPU dr. Petre Grah Lazar

Na območju mariborske in koprske policijske uprave je danes več kot sto preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije opravljalo 28 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Ob pomoči tujih varnostnih organov so istočasno potekale hišne preiskave tudi na območju Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Preiskavo je NPU začel leta 2018 na podlagi prijav različnih prijaviteljev. V dosedanji preiskavi so preiskovalci zbirali obvestila, analizirali prejeto dokumentacijo in pridobili odredbe za hišne preiskave. Pri današnjih hišnih preiskavah preiskovalci iščejo fizično in elektronsko dokumentacijo, poteka pa tudi intenzivna komunikacija s tujimi varnostnimi organi.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

19 fizičnih oseb je osumljenih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter goljufije. Osumljene osebe so državljani Slovenije in tuji državljani. Nobeni osebi ni odvzeta prostost.

Preiskovalci sumijo, da so odgovorne osebe v več gospodarskih družbah s sedežem v Sloveniji v letih od 2016 do 2018 izvršile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. To so naredile tako, da so neupravičeno izdale račune za opravljene storitve. Na ta način so bile gospodarske družbe oškodovane, odgovorne osebe pa so pridobile za približno sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Pri tem so jim pomagali slovenski in tuji državljani.

Trenutno preiskovalci opravljajo še sedem hišnih preiskav. Po zaključku hišnih preiskav bodo preiskovalci pregledali in analizirali zaseženo dokumentacijo ter opravili še druge operativne aktivnosti.

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena zaporna kazen do treh let, za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pa je zagrožena zaporna kazen do osmih let.