Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 54. skupino policistov. Med 17. marcem in 16. aprilom 2021 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje.

 IMG 6031

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Borut Božič iz Policijske uprave Ljubljana, Andrej Žerdin iz Postaje mejne policije Petišovci, Robert Šešerko iz Policijske postaje Rače, Albert Lah iz Postaje mejne policije Metlika, Jadranko Topič iz Postaje mejne policije Dragonja in Gregor Plajnšek iz Policijske postaje Nova Gorica.

Pred odhodom sta jih sprejela namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, Zoran Stankovič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na generalni policijski upravi in Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije. Izkušnje prejšnje skupine je zbranim predal njen vodja, Robert Erhatič iz Postaje mejne policije Gruškovje.

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo makedonskim policistom pomagali tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.