Sorodne objave

 

Policisti Urada za varnost in zaščito  (UVZ) so se 25. novembra 2008 na strelišču v Centru za oskrbo Gotenica udeležili enodnevnega izpopolnjevanja na področju protibombne zaščite.

Namen usposabljanja, ki so ga v organizaciji UVZ izvedli pripadniki Specialne enote in Slovenske vojske, je bil udeležencem prikazati in preizkusiti učinke različnih orožij in streliva na serijska vozila in vozila z varnostno zaščito ter učinke različnih količin eksplozivnih sredstev na ta vozila.

Poleg policistov UVZ so se ga udeležili tudi pripadniki SE in Slovenske vojske, koordinatorji s policijskih uprav in nekaj zunanjih subjektov, s katerimi UVZ in SE redno sodelujeta.

ProtibombnaZascita02Kljub temu, da je med prikazi močno snežilo, so si udeleženci vendarle lahko ogledali, kako različna orožja in strelivo učinkujejo na serijska in vozila z varnostno zaščito. Prikaz je bil izveden z naslednjim orožjem in strelivom:

  • Beretta 92 FS, cal. 9 mm - strel v sprednja desna vrata
  • Crvena Zastava M57 TT, cal. 7,62 mm - strel v zadnja desna vrata
  • H&K MP5, cal. 9 mm - strel v zadnja desna vrata
  • H&K MP7, cal. 4,6 mm - strel v voznikovo okno in vrata
  • G36, cal. 5,56 mm - strel v zadnja desna vrata
  • AK, cal. 7,62 - strel v sprednja desna vrata
  • Blaser TRG, cal 7,62 - strel v voznikova vrata
  • Beretta, cal. 12,7 - strel v sprednje vetrobransko steklo in v hladilnik motorja

Udeleženci so si lahko poleg tega ogledali, kakšne posledice ima zadetek rakete na vozilo z varnostno zaščito. Raketa je bila sprožena z ročnega raketometa RBR M80, cal. 64 mm. Iz neposredne bližine so lahko občutili tudi udarni val detonacijske vrvice in si ogledali učinek in način uporabe vodne bombe ter učinke različnih količin eksploziva TNT (200 g, 600 g, 1000 g in 5000 g) na vozila.

Pri manjših količinah eksploziva so izvajalci simulirali nastavitev eksplozivnega sredstva na vozilo in v bližino vozila, pri večjih pa situacije, ko vozilo zapelje na nastavljeno eksplozivno sredstvo.

Tekst: Boštjan Perklič, UVZ GPU
Foto: Milan Tomažin, SE