Sorodne objave

 

V organizaciji Centra za izobraževanje v pravosodju pri Ministrstvu za pravosodje in v sodelovanju z Vrhovnim državnim tožilstvom Republike Slovenije in Generalno policijsko upravo je včeraj in danes, 8. in 9. aprila 2021, potekal že 19. strokovni posvet z naslovom Obravnava posebej ranljivih otrok.

Na letošnjem posvetu, ki je zaradi epidemiološke situacije prvič potekal prek spleta, je bila tematika posvečena posebej ranljivim otrokom, torej otrokom s posebnimi potrebami, njihovemu položaju v predkazenskem in kazenskem postopku ter zbiranju dokazov v primerih spolnih zlorab slabotnih oseb.

Posvet obravnava ranljivih otrok 1

V uvodnem delu so zbrane nagovorili ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič, generalni državni tožilec Drago Šketa in generalni direktor policije dr. Anton Olaj. Generalni direktor policije je ob tem poudaril, da si morajo policisti prizadevati za odprt, prijazen, razumevajoč način komunikacije in obravnave: "Pri tem pa ne smejo pozabiti na temeljne varnostne naloge, ki so povezane tudi z represivno vlogo policije. To pomeni, da je treba strogo obsoditi in kaznovati vse tiste, ki si drznejo izkoristiti otrokovo slabotnost in pomanjkanje razumevanja za izvrševanje svojih slabih namenov."

Vsi sodelujoči so namreč poudarili, da so otroci s posebnimi potrebami še vedno pogosteje kot ostali otroci žrtve nasilja in zlorab, saj imajo - pogosto zaradi svoje oviranost - manj moči v primerjavi s storilcem, se ne znajo ali ne morejo braniti ali pa zaradi ovir v komunikaciji težko spregovorijo o zlorabi in nasilju.

Posvet sta vodila vrhovna državna tožilka Barbara Jenkole Žigante in vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Robert Tekavec.

Na posvetu so s svojimi prispevki sodelovali naslednji strokovnjaki:

  • prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, Filozofska fakulteta Univeze v Ljubljani;
  • mag. Janja Kranjc, univ. dipl. psih.;
  • Neža Miklič, višja policijska inšpektorica, Generalna policijska uprava;
  • Lora Briški, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani;
  • prof. dr. Katja Drobnič, Nacionalni forenzični laboratorij, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru;
  • Petruša Jager, okrožna sodnica, Okrožno sodišče v Ljubljani;
  • mag. Urban Brulc, samostojni svetovalec Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije;
  • Julija Pelc, spec. psih. svet., geštalt psihoterapevtka. 

Strokovnega posveta se je letos udeležilo več kot 350 udeležencev iz vrst policije, sodstva, tožilstva, varuha človekovih pravic, odvetniške zbornice, ministrstva za pravosodje, hrvaškega ministrstva za notranje zadeve in varuha otrokovih pravic na Hrvaškem ter centrov za socialno delo. Posvet vsako leto obravnava teme, ki so aktualne za področje otrok in mladoletnikov. Letošnja tema je bila posvečena predvsem otrokom s posebnimi potrebami oz. ranljivim otrokom.

Misli vseh, ki so sodelovali na tem posvetu, da je treba tem otrokom v vseh postopkih nuditi celostno zaščito in pomoč, je s prispodobo povzel Robert Tekavec: "Vsak otrok sestavlja del mozaika naše družbe. Da se mozaik pokaže v pravih barvah, je sestavljen iz mnogih delčkov. Nekateri delčki ne potrebujejo dosti obdelave, za druge pa umetnik porabi malo več časa, da jih obdela do take mere, da se v polnosti pokaže njihova lepota in mesto. Čisto vsak izmed njih pa ima v mozaiku pomembno vlogo. Tako je z otroki s posebnimi potrebami. Tvorijo mozaik naše prihodnosti, vendar pa za svoj razcvet potrebujejo nekaj več posebne nege in pomoči. In tako kot s posebno skrbjo umetnik počasi obdeluje kamenček za kamenčkom, moramo posebno podporo in pomoč tem otrokom nuditi tudi tisti, ki pri svojem delu prihajamo v stik z njimi, še posebej v kritičnih in stresnih situacijah, kot so na primer kazniva dejanja."