Sorodne objave

 

Mednarodni muzejski dan, 18. maj, se v organizaciji Mednarodnega sveta muzejev (ICOM) obeležuje od leta 1977 s ciljem poudariti vlogo muzejev v družbi. Muzeji po svetu ta dan počastijo s pripravo posebnih dogodkov.

IMG 2530

Muzej slovenske policije je dopoldne v Tacnu gostil ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Predstavitev 100-letne zgodovine slovenskega policijskega muzeja, skupaj z ogledom kriminalistične zbirke, je potekala v iskanju možnosti za sodelovanje med resornima ministrstvoma na področju ohranjanja, digitalizacije in predstavljanja posebne policijsko-pravosodne nacionalne dediščine. Najstarejša zbirka slovenskega policijskega muzeja se je v preteklosti dopolnjevala iz gradiva sodišč oziroma v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje, dotok predmetov pa je zastal zaradi pomanjkanja depojskih prostorov Muzeja slovenske policije. Kažejo se možnosti, da se ustrezni depoji muzeju kmalu zagotovijo, zato bo lahko ponovno prevzemal gradiva za dopolnjevanje kriminalistične zbirke. Hkrati je bila nakazana možnost, da se v prihodnosti formira skupni muzej policijsko-pravosodne dediščine.

Ob 12. uri je v Parku vojaške zgodovine v Pivki potekala slovesnost, z otvoritvijo treh razstav, ki so nastale kot plod izvrstnega sodelovanja med Parkom vojaške zgodovine Pivka in Muzejem slovenske policije – pod okriljem Ministrstva za notranje zadeve. Na slovesnosti so zbrane goste nagovorili direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič, župan občine Pivka Robert Smrdel, vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald, razstave pa je otvoril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Slavnostni program je potekal ob zvokih Policijskega orkestra.

IMG 2575

Po pogodbi o sofinanciranju delovanja Parka vojaške zgodovine s strani Ministrstva za notranje zadeve, sta se instituciji oktobra 2020 z načrtom sodelovanja zavezali, da bosta pomembno vlogo policije oziroma milice v osamosvojitvenih procesih, skupaj predstavili na razstavah v počastitev 30. obletnice osamosvojitve Slovenije. Tako so nastale: vitrina Milica na stalni razstavi Parka vojaške zgodovine Pivka, razstava Od godbe ljudske milice do policijskega orkestra, ki je na ogled v dvorani Parka vojaške zgodovine Pivka, in razstava fotografij fotoreporterja Marjana Garbajsa, ki bo naslednji mesec na ogled v Ljubljani, v izložbah Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi ulici 2.

Vsaka od naštetih razstav na svojstven način prikazuje dogodke, ki so Slovenijo popeljali v samostojnost in v katerih so tedanji organi za notranje zadeve z milico odigrali pomembno vlogo. V vitrini Milica najdemo bojno in varnostno opremo miličnikov, na razstavi Marjan Garbajs - kronist podob osamosvajanja Slovenije, je avtor razstave Anton Bukovnik zbral posnetke miličnikov na različnih bojnih položajih, medtem ko razstava Od godbe ljudske milice do policijskega orkestra na poseben način govori o pomenu kulture. Policijski godbeniki so Slovence z glasbo pospremili v samostojno državo, ko so muzicirali na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije, 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani in kasneje na slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, oktobra 1991. Na razstavi so predstavljeni tudi instrumenti, ki so bili priča pomembnim trenutkom Slovenske zgodovine.

IMG 2596

Omenjene razstave, skupaj z drugimi zbirkami Parka vojaške zgodovine, si lahko pripadniki Policije ter drugi zaposleni v okviru Ministrstva za notranje zadeve brezplačno ogledajo v letu 2021.

Vabljeni!