Sorodne objave

Športna dejavnost 11. oktober 2021
 

Na Bledu se je včeraj, 12. junija 2021, zaključilo 27. športno tekmovanje Pohod razuma, volje in moči - Brajnikov memorial. Gre za najbolj zahtevno dvodnevno športno tekmovanje vseh struktur slovenskega nacionalnovarnostnega sistema.

PrecenjeSaveBohinjke

Organizatorji Športnega društva Bled 92 so tudi letos pripravili izredno zahtevno dvodnevno traso tekmovanja v okolici Bleda, Bohinja in Železnikov. Po letu premora zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19 so se ekipe pripadnikov Policije, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje in Gorske reševalne službe ponovno pomerile v plavanju, teku, kolesarjenju, gorskem pohodu, streljanju, splošni razgledanosti in znanju iz prve pomoči.

ZacetekDrugegaDneTekmovanja

Letos sta se 18 ekipam slovenskih policistov, vojakov, gorskih reševalcev in civilne zaščite pridružili tudi dve ekipi hrvaških policistov, ena mešana in ena moška ekipa. Obe hrvaški ekipi sta pohvalili organizacijo tekmovanja, se zahvalili vsem tekmovalcem za pomoč na trasi in obljubili, da se naslednje leto tekmovanja ponovno udeležijo.

Kolesarji

Tekmovanje se je začelo v petek, 11. junija 2021, ob 9. uri, ko so se prvi tekmovalci podali v Blejsko jezero v Mali Zaki in preplavali okoli 700 metrov do cilja v Veliki Zaki. Nadaljevali so s kolesi in prevozili 35 kilometrov skozi Mlino, Selo, Lancovo, Lipnico in Dražgoše do cilja v Železnikih. Tu so kolesa zamenjali za pohodne čevlje in se s čim hitrejšim tempom povzpeli v hrib do Krekove koče na Ratitovcu in 15-kilometrski pohod zaključili na Soriški planini. Prvi dan tekmovanja so vsi štirje člani ekipe zaključili s streljanjem v biatlonsko tarčo na strelišču Športnega centra na Pokljuki.

StreljanjeVTarcoInSklece

Tekmovalci so drugi dan tekmovanja začeli v soboto, 12. junija 2021, ob 7. uri z 8-kilometrskim gorskim pohodom z Rudnega polja na Pokljuki, mimo Blejske koče do Planine Javornik. Tu so ponovno sedli na kolo in prekolesarili 31 kilometrov od Planine Javornik skozi Goreljek na Planino Konjska dolina, čez Zajamnike in Uskovnico, skozi Srednjo vas v Bohinju do Stare Fužine in kolo odložili pri gostišču Kramar. Tekmovanje so nadaljevali z veslanjem v kanujih. Po več kot treh kilometrih veslanja so zopet sedli na kolo in se podali na več kot 25 kilometrov dolgo traso skozi Bohinjsko Bistrico proti Bledu, kjer jih je čakala nova preizkušnja. Pri Ribenskem mostu so prečkali reko Savo Bohinjko, nato pa tekmovanje zaključili po štirih kilometrih teka do cilja v Ribnem pri Bledu. Po prihodu v cilj so tekmovalci opravili še praktični preizkus, med disciplinami pa tudi preizkus iz znanja prve pomoči in splošne razgledanosti.

PlezanjePoLestviIzKanujaVBohinju

Brajnikov memorial je najzahtevnejše dvodnevno tekmovanje pripadnikov nacionalnega varnostnega sistema, ki poteka v spomin na pokojnega policista, gorskega reševalca in gornika Mitjo Brajnika, ki je svoje življenje izgubil v tragični nesreči ob usposabljanju gorskih reševalcev na Okrešlju 10. junija 1997. Že idejna zasnova tekmovanja je bila, da ne gre zgolj za tekmovanje s časom, temveč dejansko preizkušnjo psihofizične moči, vztrajnosti, poguma in volje vseh tekmovalcev. Tudi letos so tekmovalci pokazali, da ekipni duh velja in da brez medsebojne pomoči ne gre.

Policija zmagovalci 1 3 mesto

Tekmovanje se je zaključilo z uradno razglasitvijo rezultatov najboljših ekip ter podelitvijo medalj in pokalov. Tudi letos je že desetič zapovrstjo zmagala Specialna enota na Generalni policijski upravi s skupnim časom 8 ur, 33 minut in 36 sekund, druga je bila moška ekipa Policijske uprave Ljubljana s časom 8 ur, 57 minut, 58 sekund in tretja moška ekipa Policijske uprave Koper s časom 9 ur, 39 minut in 19 sekund. Četrto mesto je zasedla moška ekipa Gorske reševalne službe s časom 9 ur, 45 minut, 40 sekund. Odlično peto mesto je zasedla hrvaška moška ekipa Alfa Hrvatska s časom 9 ur, 46 minut in 59 sekund.

OrganizatorInGostje

Podeljene so bile tudi nagrade za fairplay, ki jo je prejela ekipa Policijske uprave Koper za večkratno nesebično pomoč sotekmovalcem. Nagrado za najstarejšo ekipo je prejela ekipa URSZR, najstarejša tekmovalca pa sta bila Tomaž Iglič in Gordana Hrvačanin.

NamestnikGDPVrecarPodelilNagrade

Tekmovalcem so za udeležbo in odlične rezultate čestitali predstavniki organizatorja, Policije in Slovenske vojske. Predsednik organizacijskega odbora Matej Brajnik je tekmovalcem obljubil, da se naslednje leto ponovno vidijo, in hkrati pozval mlajše, naj se opogumijo in preizkusijo s kolegi. Namestnik generalnega direktorja policije mag. Stanislav Vrečar je izrazil veselje, da se je tekmovanje po enoletnem premoru ponovno vrnilo. Povedal je, da so vsi tekmovalci pokazali tako fizično kot psihično moč in predanost ekipi. Polkovnik prve brigade Slovenske vojske Boštjan Močnik pa je dejal, da je ponosen na vse ekipe, ki so enotne in predane kolektivu, ter vsem zaželel veliko uspeha v prihodnje.