Sorodne objave

 

Junij je za slovensko policijo vsako leto prazničen, saj z različnimi dogodki, proslavami in drugimi aktivnostmi po vsej Sloveniji obeležujemo svoj praznik, dan policije. Letos pa Policija praznuje tudi 30 let svojega delovanja v samostojni Sloveniji. Osrednjo slovesnost s postavitvijo spominske plošče dvema v letu 1991 padlima policistoma smo danes, 28. junija 2021, priredili na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Holmec, blizu Raven na Koroškem.

IMG 7365

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor (na fotografiji), udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

IMG 7401

Potem ko je dr. Anton Olaj 29. januarja letos prevzel funkcijo generalnega direktorja policije, mu je bil danes slovesno predan tudi znak generalnega direktorja policije.

IMG 7411

Marku Gašperlinu, dolgoletnemu pomočniku direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, ki že vse od svoje zaposlitve v policiji leta 1991 dela pretežno na področju mejnih zadev in tujcev, pa je bil danes podeljen veliki ščit policije z zlato zvezdo.

Marko Gašperlin je bil skupaj s sodelavci zaslužen za vzpostavitev sistema upravljanja državne meje in tujske problematike, kar je pred leti prispevalo najprej k vstopu Slovenije v Evropsko unijo in nato v schengensko območje. Intenzivno je bil vključen tudi v projekte črpanja evropskih sredstev in načrtovanje aktivnosti med povečanimi migracijami v letih 2015 in 2016 ter je usklajeval uspešno izvedbo vseh treh dosedanjih schengenskih evalvacij. Dejavno je sodeloval pri predsedovanju naše države Svetu EU leta 2008; enako bo pri tem sodeloval tudi letos. Vrsto let je bil aktiven kot predavatelj na Višji policijski šoli in na Fakulteti za policijsko varnostne vede. Že vse od ustanovitve agencije Frontex je tudi predstavnik v njenem upravnem odboru, od leta 2016 pa kot predsednik tega odbora prispeva k razvoju agencije. Ob tem je usmerjen še v številne druge mednarodne aktivnosti in projekte.

IMG 7417

S simbolično postavitvijo spominskih plošč smo se poklonili leta 1991 padlim policistom

S slovesnostjo smo spomnili na prelomno dogajanje na Holmcu leta 1991, pa tudi na vse zgodovinske dogodke, v katere so bili vključeni slovenski policisti, tedaj miličniki, ki so se ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva skupaj uprli agresiji JLA. Ob tem smo se poklonili tudi vsem padlim in ranjenim policistom, ki so pomagali obraniti sanje slovenskega naroda o lastni državi. V bojih za samostojno in demokratično Slovenijo je padlo šest policistov, pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado leta 1991 je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

IMG 7288

V spomin na padle policiste smo v policiji letos poimenovali več objektov. Ob današnji priložnosti je bila na nekdanjem mejnem prehodu Holmec, ki se po dveh umrlih policistih odslej imenuje Objekt Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja, slovesno postavljena spominska plošča (na fotografiji, ob obeležju pa sta preživela policista boja na Holmcu).

V spomin na padlega policista Stanislava Straška je simbolično poimenovana dvorana na PU Ljubljana, v spomin na padlega policista Marijana Doblška bo poimenovan vadbeni center na območju PU Celje, po padlem policistu Francu Šosterju se bo imenovala spominska soba na PU Maribor. V spomin na padlega policista Roberta Hvalca pa smo na stavbi mariborske policijske uprave na Trubarjevi ulici že pred dvema letoma odkrili spominsko ploščo z napisom Dom Roberta Hvalca, po njem pa se že imenuje tudi sejna soba v sosednjem objektu na Marčičevi ulici v Mariboru.

Pester kulturni program

Slovesnost v režiji Tomaža Letnarja je popestril kulturni program z zanimivimi glasbenimi in plesnimi točkami, ki sta ga povezovala dramska igralca Tadej Pišek in Klara Kastelec.

IMG 7330

IMG 7314

IMG 7322

Ob spremljavi Policijskega orkestra sta nastopila solista Eva Černe in David Jagodic, zaplesali pa plesalci koreografa Mihe Krušića; kot solistka ob kitari je nastopila Dunja Vrhovnik.

IMG 7223

IMG 7212

V proslavi so sodelovali še policisti motoristi, Letalska policijska enota in Specialna enota, pa tudi policistke in policisti iz drugih enot ter praporščaki Policije in Združenja Sever.

20210627 170138

Že včeraj, 27. junija 2021, pa je delegacija policije in notranjega ministrstva položila vence k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na Novih Žalah v Ljubljani ter k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani, kjer se je poklonila policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Slovenska policija v sliki in besedi

Ob 30-letnici delovanja policije v samostojni Sloveniji smo izdali tudi fotobrošuro o slovenski policiji, ki predstavlja, v kako pestri paleti najrazličnejših aktivnosti se kaže uresničevanje policijskega poslanstva ter kako zahtevne in medsebojno prepletene so naloge policistk in policistov, saj v besedi, še bolj pa v sliki nudi vpogled v nekatera najvidnejša in najzanimivejša področja našega dela.

Slovenska policija fotoknjiga naslovnica

Slovenska policija (fotobrošura, 20,3 MB)