Sorodne objave

 

Znani so rezultati akcije Truck & Bus, namenjene večji varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov, v okviru katere smo policisti minuli teden po vsej Sloveniji izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Odkrili 715 kršitev cestnoprometnih predpisov

Med 19. in 25. julijem smo na slovenskih cestah preverili 5.678 voznikov tovornih vozil in 366 voznikov avtobusov. Pri tem smo ugotovili 698 kršitev cestnoprometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil in 17 kršitev pri voznikih avtobusov. Najpogostejše kršitve, ugotovljene v nadzoru, so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvijo hitrosti, preobremenjenostjo vozila in nepravilno zavarovanim tovorom.

Kako je potekal nadzor?

Nadzor tovornih vozil smo izvajali s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali na avtobusnih postajališčih, pa tudi na avtocestah in hitrih cestah. Pri voznikih tovornjakov in avtobusov smo ugotavljali kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, odkrivali manipulacije z zapisovalnimi napravami (tahografi) in preverjali tehnično brezhibnost vozil. Posebno pozornost smo namenili tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

TV1 ppp koper 19072021

Policisti Postaje prometne policije Koper so 19. julija 2021 na počivališču Studenec pri Postojni ustavili voznika skupine vozil, sestavljene iz sedlastega vlačilca s pripetim polpriklopnikom za prevoz ladijskih zabojnikov. Pri pregledu tehnične brezhibnosti vozila so odkrili več napak na podvozju, zavorah in svetlobni opremi polpriklopnika. Z vozila sta bili demontirani prvi dve osi polpriklopnika, pri čemer vozilo za to spremembo ni imelo certifikata. Policisti so zato odredili izredni tehnični pregled vozila, kjer so ugotovili še druge kritične napake na zavorah, konstrukciji, svetlobni opremi in napravi za spajanje priklopnega vozila z vlečnim. Tovorno vozilo so izločili iz prometa, vozniku izdali globe v višini 500 evrov, za podjetje pa uvedli hitri postopek. 

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov - upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti. Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebno v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Brosura Varen prevoz tovora naslovnica

Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite. Več o tem v brošuri: Nasveti za varen prevoz tovora

Povezane vsebine

Med 19. in 25. julijem poteka akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Statistični podatki o varnosti voznikov tovornih vozil in avtobusov

Utrujenost za volanom je lahko usodna (plakat)

Več informacij o nacionalni preventivni akciji: Javna agencija RS za varnost prometa