Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

Vsak posameznik bo pozvan k izpolnjevanju ločenega obrazca, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, obrazca ne bo treba izpolniti (razen če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče). Tudi posadki letala ali ladje ne bo treba izpolniti obrazca.

Obrazec dPLF omogoča lažje sledenje stikom v primerih, kadar so potniki med potovanjem izpostavljeni nalezljivi bolezni covid-19. Podatke, ki jih potniki posredujejo, lahko epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje v primeru pojava okužbe uporabi za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti, da prepreči nadaljnje širjenje bolezni in zaščiti zdravje potnikov.

Potniki v letalskem in ladijskem prometu izpolnijo obrazec dPLFF.

Potnikom v kopenskem prometu (avtobus, vlak, avto) obrazca ni treba izpolniti.

Več informacij o obrazcu dPLF, ki je trenutno neobvezen (prostovoljen oz. priporočen) lahko pridobite na strani NIJZ. Policija ne kontrolira, ne zbira in ne obdeluje podatkov iz obrazca dPLF. Podatki iz obrazca dPLF v primeru okužbe NIJZ omogočajo lažje sledenje potnikov in lažje ter hitrejše zbiranje podatkov in izmenjavo podatkov prek izmenjevalne platforme, ki deluje v okviru EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS), zaradi česar je sledenje stikom v EU bolj učinkovito in uspešno.

Preberite dodatne informacije o obrazcu dPLF.