Sorodne objave

 

Zadnji konec tedna so v samo treh dneh, od 13. do 15. avgusta, na slovenskih cestah umrli kar trije vozniki motornih koles. V letošnjem letu se je zgodilo že 25 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 25 voznikov enoslednih vozil, in sicer trije vozniki mopeda in 22 voznikov motornih koles. Policisti zato tako motoriste kot ostale voznike znova pozivamo: previdno na cestah!

20210506 135257

V kar 14 primerih so bili povzročitelji prometnih nesreč vozniki enoslednih motornih vozil, od tega v 10 primerih niso prilagodili hitrosti vožnje, med ostalimi vzroki za nastanek prometnih nesreč pa sledijo nepravilna stran vožnje in nepravilno prehitevanje. Policija poleg tega ugotavlja, da so bili v nekaterih nesrečah udeleženi tudi vozniki neregistriranih "kros" motornih koles, ki niso imeli vozniških dovoljenj.

Enajst prometnih nesreč so povzročili ostali vozniki. V več kot polovici primerov (6) so vozniki prometno nesrečo povzročili zaradi izsiljevanja prednosti, sledijo nepravilna stran vožnje, neprilagojena hitrost in neustrezna varnostna razdalja. Do izsiljevanja prednosti največkrat pride zaradi slabše vidnosti enoslednih vozil, kar vpliva na oceno hitrosti, ko se ti približujejo križiščem.

Ker je v primerjavi z lanskim letom letos umrlo 9 voznikov enosledni motornih vozil več, opozarjamo, da je sezona enoslednih motornih vozil zaradi ugodnih vremenskih razmer na vrhuncu, glede na izkušnje iz preteklih let pa bodo vozniki enoslednih motornih vozil na cestah prisotni še dolgo v jesenki čas. Vse udeležence v prometu zato pozivamo, da vozijo v skladu s predpisi in da predvsem prilagodijo hitrost vožnje omejitvam hitrosti in razmeram na cesti. Zelo je pomembno, da so vozniki v prometu zbrani in osredotočeni na dogajanja v prometu. Dobrega voznika od ostalih ločijo predvsem strpnost v prometu, spoštovanje pravil in sposobnost predvidevanja, s čimer je možno preprečiti marsikatero nevarno situacijo.

Povezane vsebine

Nasveti za večjo varnost motoristov