Sorodne objave

 

Med 16. in 22. septembrom 2021 bomo policisti sodelovali v akciji Osredotoči se na cesto (ang. Focus on the road). Akcija, ki bo istočasno potekala po večini evropskih držav in jo koordinira evropska mreža prometnih policij Roadpol, je namenjena preprečevanju vseh vrst ravnanj, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje voznikov. Problem distrakcije voznikov med vožnjo je namreč čedalje večji problem.

2021 Roadpol safety days

Večjo osredotočenost voznikov na vožnjo želimo doseči tudi s poostrenimi nadzori

V tem času bomo policisti po vsej Sloveniji s poostrenimi nadzori preverjali, ali vozniki med vožnjo nepravilno uporabljajo naprave (npr. mobilne telefone) in opremo, ki zmanjšuje njihovo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu ali zmožnost obvladovanja vozila. S skupnim nadzorom večine evropskih policij bomo tako opozorili na vse večji problem distrakcije voznikov (zaradi uporabe raznih elektronskih naprav in drugih oblik motenj voznika med vožnjo).

Roadpolovi dnevi varnosti. Podpišite svojo zaobljubo za odgovornejše ravnanje v prometu

Roadpol organizira tudi t. i. Roadpolove dneve prometne varnosti (ang. RoadPol Safety Days), v okviru katerih evropske policije vsako leto še intenzivirajo svoje ukrepe za zmanjšanje števila umrlih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

2021 Roadpol zaobljuba v slovenscini

Tudi letos lahko podpišete svojo zaobljubo, s katero se zavežete k odgovornemu ravnanju v prometu (izjava je prevedena tudi v slovenski jezik): Zaobljuba

21. september, dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah

Namen vseh opisanih aktivnosti je še vedno usmerjen tudi v cilj, da na ravni celotne Evrope na izbran dan zabeležimo čim manjše število umrlih v prometnih nesrečah in da čim več držav doseže cilj - nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Letos bomo ta cilj poskušali doseči 21. septembra 2021. Letošnji moto akcije, ki obenem poziva k zmanjšanju hitrosti kot pravzaprav najhitrejšemu načinu za znižanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu na nič, je Ostanite živi in rešujte življenja.

Z akcijo Roadpolovi dnevi varnosti želimo v Evropi doseči vsaj en dan v letu brez smrtnih žrtev v cestnem prometu. Da je taka akcija lahko uspešna, dokazujejo podatki za lansko leto. Na osrednji dan lanskih aktivnosti v kar 16 evropskih državah ni bilo nobene smrtne žrtve v cestnem prometu, kar je precejšen dosežek. Število smrtnih žrtev v prometu je upadlo za več kot 50 odstotkov prav med akcijo pod sloganom Ostanite živi in rešujte življenja.

2021 Roadpol safety days Mika Hakinen

Na evropskih cestah in ulicah vsak dan umre 70 ljudi. To pomeni, da je 70 družin hudo prizadetih zaradi izgube ljubljenega partnerja, starša, sorojenca ali otroka. Vsako leto pa v 53 evropskih državah na cestah umre kar 70.000 ljudi, več sto tisoč se jih poškoduje. Toda poškodbe v prometnih nesrečah niso neizogibne. Mogoče jih je preprečiti! K sodelovanju in zmanjšanju hitrosti kot letošnji ambasador akcije zato poziva celo nekdanji svetovni prvak v dirkanju s formulo ena Mika Häkkinen. Oglejte si video

Istočasno bo potekal tudi evropski teden mobilnosti

Omenjene aktivnosti se prekrivajo z evropskim tednom mobilnosti, ki bo prav tako potekal med 16. in 22. septembrom, ko bodo številne slovenske občine z različnimi aktivnostmi spodbujale trajnostno mobilnost.

Teden mobilnosti 2021 video

Povezane vsebine

Evropska mreža prometnih policij - Roadpol

Teden mobilnosti