Sorodne objave

 

8. Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja danes zapira svoja vrata. Čeprav je sejemski vrvež potihnil, pa je občutek ob zaključku dober. Za nami so namreč trije zanimivi dnevi predstavitev najsodobnejše opreme, vozil in tesnega sodelovanja na področju obrambe, varnosti in reševanja.

IMG 0014

Sejem SOBRA je bil namenjen vsem tistim, ki so poklicno ali prostovoljno že vključeni v sistem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, se s temi področji povezujejo poslovno in strokovno ali pa želijo poskrbeti za varnost in zaščito svojih družin in premoženja. Predstavljena je bila najnovejša oprema različnih služb, kot so policija, vojska, gasilci in civilna zaščita, njihova najsodobnejša oborožitev, transportna sredstva, elektronska in optična oprema, informacijska, komunikacijska in laboratorijska tehnika ter izdelki za preskrbo.

Na ogled je bila postavljena tudi oprema za osebno zaščito, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, pripomočki za reševanje ob poplavi, požaru in potresu, protivlomna zaščita in alarmni sistemi, mobilna oprema za zaščito objektov in območij pred poplavami, pripomočki za orientacijo, pa tudi oprema za prvo pomoč in varstvo pri delu.

IMG 0019

Policija je na sejmu SOBRA predstavila različna področja svojega dela, službena vozila, opremo in službene živali, za obiskovalce pa smo pripravili tudi mnogo zanimivih aktivnosti.

V okviru splošnih policijskih nalog je vodja policijskega okoliša obiskovalcem svetoval, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Na ogled je bila postavljena mobilna policijska postaja, tj. posebno, večje vozilo, ki je opremljeno za vse vrste policijskega dela in povečuje vidnost ter prisotnost policistov med ljudmi. Mobilna policijska postaja policistom omogoča, da veliko nalog, ki jih običajno opravijo na policijski postaji, opravijo kar v avtomobilu, zato jim ostane več časa za delo z ljudmi.

IMG 0040

V sklopu varnosti cestnega prometa so si obiskovalci lahko ogledali policijsko motorno kolo in vozilo z videonadzornim sistemom Provida, s katerim policisti odkrivajo najhujše kršitelje v prometu. Razstavili smo tudi različno opremo prometnih policistov, npr. sredstvo za prisilno ustavljanje vozil (t. i. stinger), obiskovalci pa so lahko preizkusili alkotest in spoznali, kako deluje laserski merilnik hitrosti. Nataknili so si lahko še očala za simulacijo stanja alkoholiziranosti in preverili, kako deluje alkotest.

Policist motorist je pokazal, koliko znanja in veščin je potrebno za varno in spretno vožnjo s policijskim motorjem v najzahtevnejših razmerah. Letos se je prvič predstavila tudi novoustanovljena enota avtocestne policije.

IMG 0020

Varovanje državne meje je na zunanji ploščadi predstavljalo specialno vozilo schengenbus, s katerim policisti odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo, ter druga oprema, npr. mobilna in ročna termovizija, oprema za odkrivanje ponarejenih dokumentov, ogledalo za pregled podvozja vozil, detektor prisotnosti ogljikovega dioksida, detektor za odkrivanje tihotapskega blaga, IR-kamero itd.

IMG 0068

Od blizu si je bilo moč ogledati tudi novo specialno oklepno vozilo Specialne enote in njihovo oborožitev, intervencijsko vozilo in posebno zaščitno opremo Posebne policijske enote ter spoznati pomembne partnerje slovenskih policistov - policijske konje.

IMG 0072

Prisluhnili so lahko glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra, ki je v manjši sestavi na razstavnem prostoru policije vsak dan navduševal obiskovalce, v širši sestavi pa je nastopil na zaključni slovesnosti zadnji dan sejma.

IMG f40b3f214802e25d62e5a25becb88d72 V

Policisti namenjajo posebno skrb varnosti naših najmlajših, zato so zanje pripravili otroški kotiček, kjer so malčki lahko preverili svoje znanje cestnoprometnih pravil in svoje spretnosti preizkusili tudi na posebnem, zanje pripravljenem prometnem poligonu. Lahko so se tudi slikali z najbolj prijaznima policistoma, s "policistom" Leonom in "policistko" Piko.

IMG 0074

Muzej slovenske policije je skupaj z zbiratelji pripravil razstavo o zgodovini razvoja slovenske policije, in sicer od orožnikov, prek miličnikov do današnjih policistov. Za obiskovalce so bili zanimivi tudi starodobna vozila, uniforme in oprema nekdanjih miličnikov. Svoje cilje, članstvo in aktivnosti pa je predstavilo tudi policijsko veteransko združenje Sever.

IMG 0086

Poleg naštetega smo pripravili prikaze praktičnega postopka in prvin samoobrambe. Na posebnih blazinah (tatamiju) sta se policistom pridružila še vrhunska športnika, zaposlena v policiji, ki sta tudi sama prikazala nekaj borilnih prvin, to sta judoist Andraž Jereb in Tim Toplak iz športne panoge ju-jitsu. Andraž Jereb je nekajkratni prejemnik bronaste in srebrne kolajne na evropskih prvenstvih in svetovnih pokalih, Tim Toplak pa je aktualni svetovni prvak in dvakratni evropski prvak, ima pa sicer vrsto odličij iz svetovnih in evropskih prvenstev. Obiskal pa nas je še en naš vrhunski športnik, alpski smučar Boštjan Kline, z največjimi športnimi uspehi v hitrih disciplinah, smuku in super veleslalomu.

Mladim, ki iščejo priložnosti za zaposlitev, smo predstavniki slovenske policije svetovali glede zaposlovanja v svojih vrstah ter jim nudili informacije o pogojih za prijavo na razpise za: kandidate za policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste.

Na poligonu za dinamične predstavitve sta se vsak dan predstavila policista motorista. Izvajala sta spretnostno vožnjo, ki je le ena od prvin, ki jo mora policist motorist obvladati za učinkovito in varno opravljanje svojega dela.

IMG 0115

Sejem je tudi letos predstavljal mednarodno sodelovanje na področju obrambe, varnosti in reševanja, opremo, znanje in najpomembnejše nacionalne institucije, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje pri naravnih in drugih nesrečah. V čezmejno zavezništvo zaupanja in sodelovanja je tudi tokrat povezal profesionalne, dolžnostne in prostovoljne organizacije ter poskrbel za prenos znanja in izkušenj z zrele na mlado generacijo.