Sorodne objave

 

Med 1. in 10. oktobrom 2021 bo potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev, ki so najpogostejši udeleženci v prometu in sodijo tudi med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke.

FotoAVP smolic hribar kapun kostanjsek musinovic staba

Akcijo koordinira Javna agencija RS za nadzor prometa

Na današnji novinarski konferenci v organizaciji Javne agencije RS za varnostprometa so Jože Hribar, direktor AVP, mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS, Robert Štaba, pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot, in mag. Fadil Mušinović, generalni sekretar Zveze ZŠAM Slovenije, spregovorili o priporočilih za varno udeležbo pešcev v prometu in predstavili nekatere druge vidike in ukrepe za večjo varnost pešcev.

Po besedah predstavnika Policije, mag. Kapuna, slovenske ceste vsako leto zahtevajo smrtne žrtve in poškodovane tudi med pešci, zato je upoštevanje pravil, ki jih morajo pešci upoštevati v cestnem prometu, še kako pomembno. "To pride še toliko bolj do izraza sedaj, ko se prometne razmere slabšajo (slabše vreme, krajši dan, slaba vidljivost). Zato so aktivnosti, ki jih načrtujemo v naslednjih dneh in so namenjene varnosti pešcev, zelo pomembne," je poudaril.

Prometna varnost med pešci letos slabša - statistični podatki

Stanje na področju varnosti pešcev se je v letošnjem letu v primerjavi z enakim lanskim obdobjem poslabšalo. Več pešcev je bilo udeleženih v prometnih nesrečah, prav tako pa so se povečale njihove posledice (več umrlih in lahko telesno poškodovanih). V obdobju od 1. januarja do 29. septembra 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 363 (v enakem obdobju lani 354) pešcev, od katerih jih je 12 (6) umrlo, 55 (62) je bilo hudo telesno poškodovanih in 260 (250) lažje telesno poškodovanih.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče z udeležbo pešcev so neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilni premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Pešci so letos, v obdobju od 1. januarja do 29. septembra 2021, povzročili 55 (v enakem lanskem obdobju 57) prometnih nesreč, od tega sta bila 2 (3) pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 0.92 (1.04) g alkohola/kg krvi.

Najpogostejši udeleženci prometnih nesreč med pešci so v starostni skupini nad 64 let. Več statističnih podatkov o problematiki pešcev je dostopnih v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa

Policisti bomo pozorni tako na kršitve pešcev kot voznikov motornih vozil

Policisti bomo v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je problematika največja, tj., predvsem na območju prehodov za pešce. Pri tem bomo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce) ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.).

Pešce bomo tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili nekaj odsevnih teles.

posveti mi pozornost

Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!

Ob tej priložnosti znova opozarjamo, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu prisotni kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.

Povezane vsebine

Prometna varnost - preventivni nasveti

Agencija za varnost prometa bo za večjo varnost pešcev v sodelovanju s partnerji razdelila več kot 20.000 odsevnih teles