Sorodne objave

 

Včeraj so policisti izvajali zahtevne naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav ter na območju centra Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda.

20211006 140704

Dodatni odgovori na vprašanja novinarjev: Alojz Sladič, Sektor splošne policije na Generalni policijski upravi

Nekaj pred 17. uro so udeleženci shoda po pozivu na pohod po ulicah Ljubljane s Trga republike odšli v smeri Slovenske ceste, shodu pa se je pridružilo še več oseb. Zaradi oviranja varovanja objektov, ogrožanja varnosti ljudi, premoženja in javnega prometa so bili udeleženci shoda večkrat pozvani, da je shod razpuščen in da naj se razidejo. Osebe tudi v nadaljevanju niso upoštevale ukazov in so še naprej huje in množično kršile javni red (med drugim so v policiste in vozila policije metali različne predmete). Ker se kljub izrečenim ukazom niso razšli, so bili udeleženci opozorjeni na uporabo prisilnih sredstev. Na Slovenski cesti so bila nato tudi uporabljena prisilna sredstva, in sicer vodni curek in plinska sredstva.

Policisti so udeležence vseskozi pozivali, naj se razidejo, večina je to tudi upoštevala. Del protestnikov pa se je vrnil na Trg republike, nato pa v smeri Tržaške ceste ter nazaj proti Celovški cesti, kjer je skupina protestnikov ogrožala in zaustavila promet z zasedbo vozišča. Pri tem so osebe na železniškem nadvozu ogrožale tudi varnost železniškega prometa, promet pa je bil zaradi zagotovitve varnosti ustavljen. Policisti so za razganjanje množice ponovno uporabili vodni curek in plinska sredstva.

Okoli 19.30 so se na območju centra Ljubljane zadrževale še manjše skupine oseb, ki so kršile javni red, med drugim so proti policistom metali različne predmete. Nekaj pred 21. uro je bil javni red vzpostavljen, množica pa razgnana.

Policisti so za razganjanje najbolj nasilnih skupin v času, ko je trajalo posredovanje policije, na območju širšega centra Ljubljane večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico (vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse).

Policisti so včeraj trem osebam odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir in še nadaljujejo z zbiranjem obvestil. V dveh primerih gre za sume kaznivega dejanja hujskanja k upiranju po 302. členu, v enem primeru pa kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebe uradno dejanje po 301. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo 22 oseb pridržanih za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Zoper 27 oseb policisti vodijo postopke o prekršku zaradi kršitev Zakona o javnih zbiranjih, zoper 25 oseb pa zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zoper štiri osebe policisti vodijo postopke zaradi kršitve Zakona o osebni izkaznici. Prav tako so zaznali eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Po do sedaj zbranih podatkih sta bili dve osebi lažje telesno poškodovani, lažje poškodovanih je bilo tudi šest policistov (zaradi metanje predmetov v policiste).

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila policije.

Pri varovanju so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, Posebna policijska enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, Specialna enota, Letalska policijska enota ter Center za varovanje in zaščito.

Varovanje dogodka (vrh EU-Zahodni Balkan) je potekalo v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah.