Sorodne objave

 

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so včeraj, 24. oktobra 2021, na relaciji Ljubljana–Obrežje ob kontroli prometa zaznali več resnih kršitev. Med drugim so obravnavali voznika, ki je na avtocesti vozil kar 210 km/uro, ustavili pa so tudi tovornjak, ki je prekoračil skupno maso vozila za več kot 40 odstotkov. Policisti opozarjamo: takšne kršitve so nesprejemljive, neodgovorne in skrajno nevarne.

Policisti so ob kontroli prometa največ pozornosti namenili prav prekoračitvam hitrosti, ki so najpogostejši vzrok najhujših prometnih nesreč, ter preverjanju tovornega prometa. Tako so ugotovili kar nekaj neslavnih »rekorderjev«, ki so s svojimi prekrški dosegali zaskrbljujoče številke.

20210921 103538

15 prekoračitev hitrosti, najvišja izmerjena kar 210 km/h

Policisti so med nadzorom prometa na avtocesti ugotovili 15 prekoračitev hitrosti in 3 vožnje na prekratki varnostni razdalji, ki sta dva od najpogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč. Kar nekaj voznikov je z objestno vožnjo ogrožalo svoje življenje in življenja drugih prometnih udeležencev:

  • kjer je dovoljena hitrost 130 km/h, je voznik vozil kar 210 km/h
  • kjer je dovoljena hitrost 100 km/h, je voznik vozil 161 km/h
  • kjer je dovoljena hitrost omejena na 80 km/h, je voznik vozil 149 km/h
  • kjer je dovoljena hitrost omejena na 60 km/h, je voznik vozil 113 km/h

Ustavili so tudi voznika, ki si je privoščil več kršitev hkrati: ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je s hitrostjo 179 km/h pri omejitvi 130 km/h in se tudi nepravilno izključeval z avtoceste.

Vozniki tovornjakov v promet s preobremenjenimi vozili

Policisti so ugotovili nekaj prekrškov tudi med vozniki tovornih vozil, ki so znatno prekoračili predpisane obremenitve, in sicer:

  • za 43 % osno obremenitev (kot jo predpisuje pravilnik)
  • za 30 % osna obremenitev (kot jo predpisuje proizvajalec)
  • za 43 % skupno maso vozila (kot jo predpisuje pravilnik)
  • za 26 % največjo dovoljeno maso vozila.

Med vozniki tovornih vozil gre izpostaviti državljana Avstrije, ki je prevažal koruzo. Temu so policisti našteli kar nekaj resnih kršitev, in sicer je bila izmerjena skupna masa vozila 57.300 kg (kar je 17.300 ali 43 % več od dovoljene). Posledično so policisti ugotovili še kršitev osne obremenitve priklopnega vozila, in sicer 11.700 kg ob dovoljenih 9.000 kg (po proizvajalcu), ter 34.500 kg ob dovoljenih 24.000 (po pravilniku). Prekoračena je bila tudi največja dovoljena masa vlečnega vozila, ki je namesto dovoljenih 17.990 kg znašala kar 22.800 kg.

avstijski tovornjak popr

Med oktobrskim nadzorom tovornega prometa in avtobusov policisti obravnavali 734 kršitev

Spomnimo še, da je med 11. in 17. oktobrom 2021 potekala preventivna akcija za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov. V tem času so policisti kontrolirali 7.811 voznikov tovornih vozil in 518 voznikov avtobusov, pri tem pa ugotovili skupno 734 kršitev. Ob tem znova opozarjamo, da imajo vozniki tovornih vozil še posebej pomembno odgovornost. Preobremenitve tovornih vozil namreč vplivajo na obrabo in poškodbe cestišč, predvsem pa resno ogrožajo varnost drugih udeležencev, saj lahko – še posebej pri višjih hitrostih – pride do nenadnih okvar vozila med vožnjo, s tem pa tudi do hudih prometnih nesreč.

Na cesti nikdar niste sami. Bodite odgovorni prometni udeleženci!