Sorodne objave

 

Državni zbor Republike Slovenije in Evropski parlament sta v Bruslju organizirala deveto srečanje Skupine za skupni parlamentarni nadzor nad Europolom.

Srečanje je bilo namenjeno pregledu aktivnosti Europola v letošnjem letu in predstavitvi osnutka večletnega programskega načrta Europola za obdobje 2022–2024. Razpravljali so tudi o kibernetskem kriminalu v EU s poudarkom na spletnih zlorabah otrok, finančnem kriminalu in korupciji.

O kibernetskem kriminalu s poudarkom na spletnih zlorabah otrok je na zasedanju govoril tudi vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec, ki je sodeloval v tematski razpravi: "Preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje te kriminalitete, predvsem pa reševanje mladih človeških življenj je in mora biti tako za organe pregona kot tudi za celotno družbo prednostna naloga. Ob tem smo postavljeni pred številne izzive in ovire." Tako se policija sooča s stalnim povečevanjem gradiva, ki prikazuje spolno izkoriščanje otrok, na internetu in v osebnih zbirkah mnogih storilcev. Ti lahko uporabljajo temni internet in šifrirana omrežja, do katerih organi pregona nimajo dostopa. Poleg tega je spolnih zlorab otrok ter video in foto gradiv, ki nastanejo ob zlorabi, že toliko, da so organi pregona na robu svojih zmogljivosti, zaradi zakonskih omejitev pa policija pogosto niti ne more dostopati do podatkov, na podlagi katerih bi odkrila storilce ter identificirala in rešila njihove žrtve.

IMG 20211026 WA0053

"Organi pregona si tudi v prihodnje želimo sodelovanja v mednarodnem okolju, ki je že sedaj zelo dobro in nujno potrebno za učinkovit boj proti spolnemu izkoriščanju otrok. Tako zelo uspešno sodelujemo s tujimi in domačimi organizacijami, predvsem s Spletnim očesom, prav tako z Europolom, Evropsko komisijo in Cepolom. Sodelovati si želimo s ponudniki informacijske tehnologije, ki zlorabo lahko zaznajo in tudi preprečijo ter z razvijalci orodij in umetne inteligence za odkrivanje in preiskovanje te kriminalitete. Naš cilj je zakonodaja, ki bo celostno urejala pravice vseh otrok, ki zaradi posledic spolne zlorabe trpijo vse življenje," je poudaril Tekavec in dodal: "Želimo si sodelovati s celotno družbo, predvsem pri preprečevanju zlorab, izvajanju skupnih preventivnih aktivnostih in ozaveščanju, da so spolne zlorabe otrok med nami in da smo prav vsi dolžni skrbeti za naše otroke in jih zaščititi."

Na srečanju je bil prisoten tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki se je v svojem nagovoru dotaknil tudi boja proti spolnim zlorabam otrok. Prav tako je opomnil, da bo 11. in 12. novembra 2021 na Brdu pri Kranju potekalo posebno ministrsko srečanje o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok, ki se ga bodo udeležili notranji ministri držav članic EU, Zahodnega Balkana in Združenih držav Amerike ter predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Europola.