Sorodne objave

 

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi po 17 letih uspešno zaključila ciljno iskanje 61-letne slovenske državljanke in tako rešila še enega od nerešenih primerov iskanj ubežnikov (t. i. cold cases).

Ubežnica iz Slovenije je bila z mednarodno tiralico od leta 2004 iskana zaradi goljufije

Gre za žensko, ki jo je Okrožno sodišče v Ljubljani iskalo od leta 2004, sprva kot pričo, kasneje pa zaradi izvedbe kazenskega postopka zaradi kaznivega dejanja goljufije po 217. členu Kazenskega zakonika (KZ) ter v drugem primeru zaradi izvršitve zaporne kazni, prav tako zaradi kaznivega dejanja goljufije po 211. členu KZ-1. V obeh kazenskih zadevah je bila zanjo izdana odredba za razpis tiralice, mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje in predajo, saj se je skrivala in tako onemogočala izvršitev kazenskega postopka.

Z intenzivnimi aktivnostmi Oddelka za ciljno iskanje oseb ubežnico izsledili v Gani

Aktivnosti slovenske policije za odkritje in privedbo ubežnice so potekale kar 17 let, zadnja leta pa so se zadeve, kot enega izmed nerešenih primerov dolgotrajnih iskanj ubežnikov (t. i. cold cases), lotili kriminalisti Oddelka za ciljno iskanje oseb iz Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, ki so po intenzivnem delu uspešno zaključili iskanje ubežnice.

Po številnih izvedenih aktivnostih se je izkazalo, da se ubežnica skriva v Gani. Pristojno sodišče je zato oktobra 2021 preko pravosodnega ministrstva v Gano poslalo izročitveno dokumentacijo, varnostni organi Gane pa so nas 27. oktobra 2021 obvestili, da je bila ubežnica prijeta v Akri, glavnem mestu Gane. Ubežnica je tako kar deset let brez veljavnega osebnega dokumenta ilegalno prebivala na območju glavnega mesta Gane, kjer so jo tudi izsledili.

Varnostni organi Gane so prijeto osebo 13. novembra 2021 deportirali iz Gane v Slovenijo. Ob prihodu na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je bila ubežnica predana pravosodnim policistom, ki so jo odpeljali v Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.

enfast logo V okviru Interpola in Europolove mreže ENFAST vzpostavili odlično sodelovanje s kolegi iz Gane

V tem primeru je potekalo odlično sodelovanje z varnostnimi organi Gane v okviru kanalov mednarodnega policijskega sodelovanja, ki jih zagotavlja Interpol. Vzpostavljena je bila odlična izmenjava podatkov med kriminalisti slovenske enote za ciljno iskanje oseb, t. i. enote FAST (Fugitive Active Search Team), in ganskimi varnostnimi organi, ki so sočasno izvajali ustrezne aktivnosti za izsleditev in prijetje ubežnice. Nacionalna enota za ciljno iskanje oseb je poskrbela, da je bila ubežnica v letu 2019 objavljena tudi kot iskana oseba na spletni strani Evropola v okviru kampanje iskanja ubežnikov, EU Most Wanted.

Enota FAST Slovenije sledi ciljem evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams), in sicer da se ob pomoči mreže ENFAST okrepi varnost v Evropski uniji z izboljšanjem učinkovitosti pri odkrivanju in prijemanju storilcev, ki jih išče mednarodna skupnost, in da je to mreža policistov, ki lahko nemudoma ukrepa, poišče pobegle osebe in jim odvzame prostost.

Povezane vsebine

Iskane osebe

Uprava kriminalistične policije

Interpol

EU most wanted