Sorodne objave

 

Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST sta tudi letos sprožila kampanjo za izsleditev najbolj iskanih ubežnikov, imenovano EU Most Wanted. Med pobeglimi storilci je tudi slovenski državljan Enis Kočan.

Skriti vsem na očeh

Nekateri evropski najbolj iskani kriminalci so dolgoletni ubežniki, ki so se veliko let izmikali prijetju. Nekaj jih sedaj morda celo živi relativno običajno življenje, vendar imajo temno, kriminalno preteklost, ki si jo obupno želijo skriti.

Letošnja kampanja se osredotoča na ubežnike, ki se skrivajo vsem na očeh po celotni Evropi. V kampanji EU Most Wanted sodelujejo skoraj vse države članice, trenutno pa je na spletni strani objavljenih 62 ubežnikov. Vsi ubežniki iz letošnje kampanje so iskani zaradi hudih zločinov, kot so umor, trgovina s prepovedanimi drogami in trgovina z ljudmi.

Informacije o iskanih ubežnikih na spletni strani eumostwanted.eu

Obiščite spletno stran EU Most Wanted in poglejte fotografije teh ubežnikov ter preverite, ali jih prepoznate. Če jih, lahko to anonimno sporočite prek spletne strani in tako pomagate organom pregona ujeti dolgotrajne ubežnike.

EnisKocan zajem zaslona

Iz Slovenije je na seznam iskanih ubežnikov uvrščen:

  • Enis Kočan, rojen leta 1982, ki je iskan zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Policisti prosimo za informacije o iskani osebi, ki nam jih občani lahko posredujejo na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Do zdaj je bilo prijetih 110 ubežnikov

Od vzpostavitve spletne strani v letu 2016 so bile kampanje EU Most Wanted vsako leto uspešne. V letu 2020 je bilo prijetih skupno 16 ubežnikov, pet od teh zahvaljujoč kampanji. A ne le zaradi namigov javnosti, kriminalci se zaradi povečane ozaveščenosti javnosti včasih predajo tudi sami.

Skupaj je bilo od leta 2016 do danes prijetih 110 ubežnikov, 41 aretacij je neposredno povezanih z namigi s spletne strani EU Most Wanted.

Namestnik izvršnega direktorja operacij pri Europolu, Jean-Phillippe Lecouffe, poziva: "Bistvo te kampanje je pravica za žrtve. Z obiskom spletne strani EU Most Wanted in s pregledom fotografij ubežnikov lahko pomagate prijeti dolgotrajne ubežnike in jih privesti pred sodišče. Do sedaj je bilo prijetih 110 ubežnikov. Europol in nacionalni organi pregona potrebujejo vašo pomoč pri zaščiti evropskih državljanov."

EUmostwanted zajem zaslona

Mreža ENFAST je specializirana za aktivno iskanje pobeglih ubežnikov

Člani Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – ENFAST (ang. European Network of Fugitive Active Search Teams) so specializirani za odkrivanje kriminalcev na begu, ki so osumljeni ali obsojeni hudih zločinov in za katere je izdan evropski nalog za prijetje in predajo. Sodelovanje med državami članicami je ključno pri tej vrsti čezmejnega kriminala, saj nekatere iskane osebe bežijo iz države v državo in se tako izmikajo organom pregona.

Z enostavnim obiskom spletne strani EU Most Wanted lahko že danes priskrbite ključne informacije in pomagate najti ubežnika.

Povezane vsebine

Iskane osebe

Europol