Sorodne objave

 

Med 6. in 12. decembrom 2021 je potekala tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. V tem času smo policisti odredili 13.013 alkotestov, od katerih jih je bilo 406 pozitivnih.

alkotest IMG 6904

Od 406 udeležencev, ki so "napihali", jih je imelo 247 do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, 159 pa nad 0.52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. 14 voznikov je alkotest odklonilo.

Od 406 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, je bilo 8 voznikov pridržanih, v 144 primerih pa so policisti od pridržanja odstopili. Začasno je bilo odvzetih tudi 354 vozniških dovoljenj.

Namen nadzora je ohranjanje varnosti in življenj

Namen poostrenega nadzora je prispevati k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšati število neodgovornih voznikov ter s tem tudi število prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci.

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu, saj se možganski nadzorni centri začnejo izklapljati

Z višanjem stopnje alkohola v krvi se nadzorni centri možganov drug za drugim "izklapljajo", nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko tudi usodne posledice.

Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Pod vplivom alkohola in drog ima voznik občutek, da vozi bolje kot dejansko. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot.

Zelo zmotna so tudi prepričanja, da lahko obilna hrana ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja.

Alkohol pa ni 'kriv' za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan!

Smo v najbolj prazničnem mesecu leta, poskrbimo, da nobena družina ne bi bila zavita v črnino!

Smo šele na polovici najbolj prazničnega meseca v letu. December je čas veselja, radosti, praznovanj in dobrih želja. Naša želja je, da bi bil ta mesec, pa tudi preostalo leto, varno za vse, in da slovenske ceste ne bi terjale novih življenj.

Vse udeležence v prometu zato pozivamo: bodite strpni in previdni. Hitrost vožnje prilagodite prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno upoštevajte cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravite na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Vozniki naj bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti. Predvsem pa za volan nikdar ne sedajte pod vplivom alkohola ali drog«! Bodite 0.0 voznik in tako izkažite spoštovanje do svojega življenja, do življenja drugih ljudi, pa tudi do požrtvovalnega dela predanih ljudi v zdravstvu.

Vsem udeležencem v prometu želimo varno pot in da bi na vsak cilj prišli srečno!

Povezane vsebine

Ne bodite vzrok za prižig intervencijskih luči, v decembru naj svetijo le praznične!