Sorodne objave

 

Slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na snegu, sta se včeraj, 3. januarja 2022, pridružila tudi hrvaška policista. Pri delu med zimsko turistično sezono bosta pomagala na smučiščih na območju Rogle, na Kopah in v Kranjski Gori. V začetku januarja je namreč smučarska sezona na vrhuncu, hkrati pa je to tudi obdobje šolskih počitnic na Hrvaškem, ki jih precej hrvaških turistov izkoristi za rekreacijo na slovenskih smučiščih.

Video slovenski in hrvaski policisti na smuciscih

Video: Sodelovanje slovenskih in hrvaških policistov smučarjev v okviru projekta varna turistična sezona

Hrvaška policista (Dražen Suknaić in Dejan Kosanović) nam bosta v času, ko je na smučanju v Sloveniji večje število hrvaških državljanov (med 3. in 16. januarjem 2022), na območju policijskih uprav Celje in Kranj pomagala pri sporazumevanju z njimi, jim svetovala v primeru morebitnih nevšečnosti ter pomagala hrvaškim državljanom pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji. Med primeri uspešnega posredovanja so bili v preteklosti na primer izguba hrvaškega otroka na smučišču, izguba potovalnih listin ipd.

20220104 102255

Na današnji novinarski konferenci na Rogli smo podrobneje predstavili sodelovanje s hrvaškimi kolegi med zimsko turistično sezono, ki poteka že vse od leta 2013. O pomenu tovrstnega sodelovanja so spregovorili Alojz Sladič, vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje v Sektorju splošne policije na Generalni policijski upravi, Srečko Jarc, slovenski policijski ataše v Zagrebu, in Josip Bukvić, pomočnik načelnika Uprave policije pri hrvaški policiji.

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča

Zvočni posnetek izjave Srečka Jarca

Zvočni posnetek izjave Josipa Bukvića

Vsi so dosedanje sodelovanje ocenili kot zelo dobro, predvsem v smislu preventive in učinkovitejšega sporazumevanja s hrvaškimi državljani. Sicer pa sodelovanje poteka obojestransko odlično, saj slovenski policisti v poletni sezoni pomagajo hrvaškim kolegom pri delu v njihovih obmorskih letoviščih. Predstavniki slovenske policije so tudi izrazili zadovoljstvo, da lahko po lanskem "premoru" oz. prekinitvi projekta Varna turistična sezona zaradi poslabšanih epidemioloških razmer zaradi covida-19 letos ponovno izrečemo dobrodošlico hrvaškima kolegoma in se jima že vnaprej zahvalimo za njuno neprecenljivo pomoč pri premoščanju jezikovnih vrzeli in pri različnih varnostnih dogodkih oz. težavah, v katerih se bodo tako ali drugače znašli hrvaški državljani.

Policisti vsako leto obravnavamo okoli sto nesreč z udeležbo smučarjev

Po besedah Alojza Sladiča ima policija na smučiščih zelo pomembno vlogo; v prvi vrsti si prizadeva s preventivnim delom dvigniti kulturo obnašanja na smučiščih in povečati varnost.

"Vsako leto obravnavamo kar nekaj nesreč; precej takšnih s hudimi telesnimi poškodobami, ki jih je policija dolžna obravnavati, tj., opraviti ogled, ugotoviti vzroke za nesrečo in tudi odkriti morebitno odgovornost. Pri zagotavljanju varnosti sodelujemo tako z upravljavci smučišč kot nadzorniki na smučiščih. V zadnjih petih letih je slovenska policija na smučiščih obravnavala v povprečju okoli sto nesreč na leto, pri čemer se je s hudimi telesnimi poškodbami končala dobra polovica teh nesreč. Okoli 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, po starosti pa je največ udeleženih v nesrečah otrok, starih med 7 in 14 let. V lanski zimski sezoni je bilo v nesrečah na smučiščih udeleženih 120 otrok, kar predstavlja za nekaj razredov osnovnošolcev! Otroci so torej naša najpomembnejša ciljna skupina, zaradi česar bo slovenska policija letos že sedmič sodelovala tudi pri preventivnem projektu Šolar na smuči (partnerji v projektu so še Zavod za šport Planica in Smučarska zveza Slovenije ter smučarske šole); ta se bo letos začel v drugi polovici januarja. Pri vzrokih nesreč pa policisti pri udeležencih največkrat ugotavljamo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojeno hitrost in neprimerno izbiro smeri smučanja, tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče idr.," je poudaril Sladič.

Spoštujte pravila FIS in smučajte tako, da bo varno za vse

Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, smo obiskovalce smučišč ob tej priložnosti pozvali k spoštovanju mednarodnih pravil FIS na smučiščih, pa tudi k upoštevanju vseh veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

Vse, ki si bodo privoščili težko pričakovane zimske radosti, opozarjamo, naj pazijo na svojo varnost in varnost drugih. Na smučiščih naj upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov, policistov ter upravljavcev, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučišče naj uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe, drugih‎ ali pa naprav ali označb na smučišču. Uporaba smučarske čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočamo tudi ostalim smučarjem.

Povezane vsebine

Le varna smuka je užitek – nasveti policije za večjo varnost na smučišču

Pooblastila policistov na smučišču

10 mednarodnih pravil FIS za varno smučanje