Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 62. skupino policistov. Med 12. januarjem in 11. februarjem 2022 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Robert Car iz Postaje mejne policije Petišovci (Policijska uprava Murska Sobota), Jaka Horvat iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribori (PU Maribor), Dejan Komperšek iz Policijske postaje Slovenj Gradec (PU Celje), Martin Piršič iz Policijske postaje Ribnica (PU Ljubljana), Albert Lah iz Postaje mejne policije Metlika (PU Novo mesto) in Blaž Pavzin iz Postaje mejne policije Sočerga (PU Koper).

20220111 103642

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležila pa se ga je tudi Helena Tomaževič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU.

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Refik Hodžić iz Sektorja uniformirane policije (PU Ljubljana), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo policijske naloge tokrat opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.