Sorodne objave

 

Slovenski policisti na Kosovu so se 26. decembra 2008, na povabilo pripadnikov Slovenske vojske, udeležili proslave ob slovenskem prazniku samostojnosti in enotnosti. Slovesnost je potekala v bazi Kosovske sile (KFOR - Kosovo Force), le streljaj od mesta Peć.

Tam je nastanjena 18. generacija pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki podobno kot slovenski policisti delujejo v okviru različnih mirovnih misij na Kosovu.

DanSamostojnostiNaKosovu01Zbrane sta s svojim obiskom počastila tudi predsednik slovenske vlade Borut Pahor in obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič, ki ju je sprejel načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalpodpolkovnik Albin Gutman. Visokim gostom so pripadniki policije in Slovenske vojske predstavili način in naravo dela v mirovnih misijah na Kosovu.

Slovesnosti so se udeležili Boštjan Velički, vodja slovenskega policijskega kontingenta v misiji UNMIK, ter Gorazd Dreisiebner in Sašo Zidar, oba iz misije EULEX, skupaj z vodjo slovenskega policijskega kontingenta v tej misiji, Brankom Stermeckim. Drugi pripadniki slovenske policije, ki delujejo v obeh misijah na Kosovu, so svojo udeležbo opravičili, saj so praznike preživeli s svojimi družinami v domovini.

DanSamostojnostiNaKosovu02Na Kosovu trenutno deluje 14 policistov v okviru mirovne misije EULEX, ki je 9. decembra 2008 prevzela mandat od misije UNMIK, v okviru katere ima slovenska policija še zadnjih 6 policistov, ki se v začetku leta 2009 vračajo v domovino.

Z besedami "narodom, zlasti manjšim, državnost običajno ni podarjena, pač pa je izborjena", je predsednik vlade Borut Pahor na proslavi izpostavil pomen odločitve za samostojno pot Republike Slovenije pred 18 leti ter za zavarovanje te samostojnosti v osamosvojitveni vojni leta 1991. Premier Pahor, ki je bil na proslavi slavnostni govornik, je še poudaril, da je bila slovenska državnost izborjena in "na vrhuncu zgodovinskega podviga" Slovencev tedaj zavarovana celo z orožjem. "Vi ste danes dediči tistega najbolj elementarnega poguma in imate vse razloge, da ste na to zelo ponosni," je v vojaški bazi Villagio Italia v bližini Peći premier povedal pripadnicam in pripadnikom 18. kontingenta Slovenske vojske v okviru Kforja ter policistom, ki sodelujejo v misijah EULEX in UNMIK.

Dan samostojnosti in enotnosti je Pahor označil kot "sporočilen glede naše prihodnosti". "Vse velike podvige zmoremo doseči le skupaj, če smo dovolj enotni," je poudaril. Po njegovem mnenju "ne bi bilo prav in pošteno", če bi dosego neodvisnosti preveč površno primerjali z drugimi strateškimi projekti. Še vključitev v Evropsko unijo in Nato se smeta komajda primerjati z osamosvojitvijo, meni premier. Ob tem je opomnil, da "se skoraj zanesljivo bližamo okoliščinam, ki jih lahko obrnemo v prid naših stremljenj le pod pogojem, če bomo spet dovolj enotni."

Te okoliščine po premierovih besedah ne bodo zahtevne toliko v političnem ali vojaškem smislu, kot tiste pred 18 leti, pač pa bodo po njegovem mnenju toliko zahtevnejše v gospodarskem in socialnem smislu. Krizo bo po prepričanju Pahorja mogoče prebroditi in nadaljevati pot v "krog najbolj razvitih in solidarnih držav" le, če se lahko zanesemo eden na drugega. "Družba konsenza ne pomeni družbe brez razlik. Razlike upošteva pri oblikovanju enotnosti," je še poudaril. "Tudi pred 18 leti smo neodvisnost dosegli po demokratični poti. Zdaj ni nič drugače, le politično bolj zreli smo," je sklenil svoj govor predsednik vlade.

Obrambna ministrica je v svojem nagovoru izpostavila, da slovenski vojaki na Kosovu pomagajo tamkajšnjim prebivalcem preživeti praznične dni v miru in upanju na prihodnost, ko morda ne bo več potrebna prisotnost mednarodnih mirovnih sil. Kot je dejala, vojaki in policisti tu pridobivajo zelo dragocene izkušnje. Po njenih besedah pa bo v prihodnje treba razmisliti o obsegu enot in kriznih žariščih, kamor bodo slovenski vojaki in policisti odhajali na naslednje misije. "Vse bolj postaja jasno, da moramo razumno ravnati z viri - tako kadrovskimi kot materialnimi," je prepričana. Poudarila je, da mora Slovenija svojo prisotnost v misijah šteti za temeljno vojaško nalogo in hkrati eno bistvenih nalog zunanje politike. K ugledu in prepoznavnosti Slovenije - države, ki si je pred 18 leti "nismo znali predstavljati", - veliko pripomorejo prav sodelujoči na misijah, je še dodala in jim zaželela, da bi ostali zdravi in bi se takšni tudi vrnili domov. Kljub temu, da vsakdo med njimi pogreša svoje najbližje in da so vojaki ter policisti praznike preživeli delovno in tvegano, "smo v teh dneh v mislih z vami in vašimi družinami," je svoje voščilo sklenila ministrica dr. Ljubica Jelušič.

Na proslavi so najzaslužnejšim pripadnikom 18. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru mirovne misije KFOR, podelili tudi priznanja in medalje ter razglasili napredovanje posameznih pripadnikov.

Po proslavi sta se premier in ministrica v okviru neformalnega druženja srečala in pogovorila s pripadniki Slovenske vojske in policije, s čimer se je končal praznični obisk naših pripadnikov mirovnih misij na Kosovu.