Sorodne objave

 

Na današnji dan pred 30 leti, 2. februarja 1992, se je milica uradno preimenovala v policijo in miličniki v policiste. Ob tej priložnosti smo v Slovanski knjižnici v Ljubljani pripravili razstavo Od orožnika do policista. Vabljeni k ogledu!

Foto3 Slovanska knjiznica

Razstava v Slovanski knjižnici (Einspielerjeva ulica 1, Ljubljana) bo odprta do 28. februarja 2022

Uradni list 4 1992

2. februarja 1992 smo miličnike začeli imenovati policiste

Preimenovanje milice v policijo predstavlja pomemben mejnik v zgodovini institucije, katere dediščino pri nas ohranja in predstavlja Muzej slovenske policije, pisne vire pa najdemo tudi v knjižnicah. V Specialni knjižnici Ministrstva za notranje zadeve med drugim hranimo arhiv revije Varnost, kjer je v št. 3/1992 zabeležena informacija o policijskem preimenovanju .

V Slovanski knjižnici pa ob številnih virih najdemo tudi Uradni list Republike Slovenije št. 4/1992 , v katerem je bila sprememba poimenovanja milice v policijo uzakonjena v Zakonu o spremembah zakona o notranjih zadevah.

Zanimivo razstavo pripravili skupaj s Slovansko knjižnico

Zgodovina je učiteljica življenja, vendar njenega znanja ne bi mogli črpati brez obstoja in sodelovanja institucij, ki skrbijo za ohranjanje zgodovinskih virov in spomina na pomembne dogodke.

Tako je Muzej slovenske policije v sodelovanju s Slovansko knjižnico ob 30. obletnici preimenovanja milice v policijo pripravil razstavo Od orožnika do policista. Ob koncu letošnjega leta pa kot plod muzejsko-knjižničnega sodelovanja načrtujemo tudi izdajo manjše zgibanke o zgodovini policije, ki bo namenjena otrokom in družinam.

Razstava Od orožnika do policista, ki predstavlja zgodovino policijske varnostne organizacije na slovenskih tleh od leta 1850, je na ogled v prostorih Slovanske knjižnice, Einspielerjeva ulica 1, Ljubljana, od 2. do. 28. februarja 2022.

Vabljeni.

Povezane vsebine

Zgodovina slovenske policije - od orožnika do policista

Muzej slovenske policije

 

Foto: Policija in Slovanska knjižnica