Sorodne objave

 

Ob sprostitvi ukrepov bo letošnji pust zagotovo prinesel več veselja in druženja kot lani. Mnogi si bodo znova nadeli pustne maske in obeležili enega najbolj priljubljenih slovenskih ljudskih praznikov. Ob tem policisti pozivamo: ne pozabite na varnost, še posebej v prometu, spoštujte pa tudi še veljavne ukrepe za preprečevanje epidemije covida-19.

MATC3929

Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da se mora voznik med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi pustne maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je za voznike motornih vozil predpisana globa 250 eurov in 3 kazenske točke.

Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Če vozite, nikar ne uživajte alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza.

Prilagodite hitrost vožnje stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter lastnemu znanju in izkušnjam.

Pripnite se z varnostnim pasom!

Pri obeležitvi tega ljudskega praznika pa vselej upoštevajte tudi veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije.