Sorodne objave

 

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je včeraj, 30. marca 2022, sprejel sodelavce, ki so najbolj zaslužni za uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo grozilnih pisemskih pošiljk visokim političnim predstavnikom.

Naj spomnimo, v oktobru 2021 je bila trem poslancem Državnega zbora RS, trem ministrom in predsedniku Vlade RS ter eni poslanski skupini poslana pisemska pošiljka z grozilno vsebino. V vsaki pisemski pošiljki se je nahajal vojaški naboj kalibra 7,62 mm.

Zaradi specifike izvršenih kaznivih dejanj je generalni direktor policije dr. Anton Olaj takrat imenoval delovno skupino, v kateri so sodelovali kriminalistični inšpektorji Uprave kriminalistične policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Delovna skupina je skladno s kriminalistično taktiko in metodiko dela intenzivno zbirala obvestila in izvajala druge kriminalističnotehnične postopke zavarovanja sledov, v obdelavo katerih je bil vključen tudi Nacionalni forenzični laboratorij.

20220330 101322

V januarju 2022 je bilo nato odposlanih še enainštirideset pisemskih pošiljk z grozilno vsebino: "Vemo kje živite". Poleg so bili narisani naboj in vislice. Pisemske pošiljke so bile poslane predsedniku Vlade RS, predsedniku Državnega zbora RS, trem ministrom, dvema državnima sekretarjema in štiriintridesetim poslancem. Pet prejemnikov je bilo istih kot pri prvem sklopu grozilnih pisemskih pošiljk. Vseh 41 pisemskih pošiljk je bilo uspešno zavarovanih in posredovanih v nadaljnjo forenzično preiskavo v Nacionalni forenzični laboratorij.

V forenzični preiskavi Nacionalnega forenzičnega laboratorija se je ugotovilo, da je tako pisemske pošiljke iz oktobra 2021, kot tudi iz januarja 2022 poslala ista oseba. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj grožnje po členu 135. KZ-1 je bila na Okrožno državno tožilstvo v Celju podana kazenska ovadba za trideset kaznivih dejanj in enajst poročil na podlagi desetega odstavka 148. člena ZKP, na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa Poročilo v dopolnitev že prej podanih kazenskih ovadb za sedem kaznivih dejanj.

20220330 101832

S kriminalistično preiskavo je bilo tudi ugotovljeno, da je oseba, ki je utemeljeno osumljena storitve kaznivih dejanj, hkrati ena izmed oseb, ki je predhodno podala predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje kot oškodovanec. Oseba sicer ni bila prejemnica pisemske pošiljke, ampak se je prepoznala na eni izmed slik, ki so bile priložene pisemskim pošiljkam z grozilno vsebino. Posledično je bila zoper to osebo podana tudi kazenska ovadba za kaznivo dejanje krive ovadbe.

Povezane vsebine

Policija uspešno odkrila pošiljatelja grozilnih pisemskih pošiljk visokim političnim predstavnikom