Sorodne objave

 

Potem ko se je naš policijski helikopter Agusta Bell AB-212 po 42 letih dela v Policiji konec marca upokojil, smo ga danes, 5. aprila 2022, z izrednim prevozom prepeljali v Park vojaške zgodovine Pivka, kjer se je pridružil ostalim muzejskim eksponatom.

Video PrevozPolicijskegaHelikopterjaDoMuzeja izrez3

Video: Prevoz policijskega helikopterja

In kako je potekal prevoz? Že priprave nanj so bile precej zahtevne ...

20220404 130815

Najprej so helikopterju v Letalski policijski enoti (LPE) odstranili motor, s čimer so plovilu uspeli zmanjšati težo za okoli 300 kg, tako da je namesto treh ton tehtal le še 2.700 kg.

Po odstranitvi motorjev so helikopter sestavili nazaj in namestili vse pokrove, tako da manka motorjev s prostim očesom ni bilo več mogoče opaziti. Izpraznili so vse tekočine (gorivo, olja, hidravlično tekočino ipd.). Sneli so glavni rotor in zaradi prevoza odstranili en glavni krak, prav tako so morali zaradi omejitev pri višini helikopterju odstraniti en repni krak. V notranjost so namestili vse sedeže, na koncu pa ga še temeljito očistili.

20220404 130824

Nato so helikopter s pomočjo dvigala naložili na prikolico in ga dobro pritrdili. Oba kraka so namestili v posebne lesene zaboje za transport in jih naložili na dodatno tovorno vozilo.

20220405 081434

Tovorna vozila za transport policijskega helikopterja so zagotovili v Parku vojaške zgodovine Pivka.

Po prihodu v Pivko so helikopter postavili na tla. Letalski tehniki LPE bodo sestavili glavni rotor in ga s pomočjo dvigala namestili na helikopter, prav tako bodo namestili odstranjen repni krak rotorja. Na posebnih kolesih bo nato ročno prestavljen v hangar, kjer bo ponovno s pomočjo dvigala nameščen na razstavna stojala, ki so jih pripravili posebej zanj.

Od tu naprej bo helikopter kot posojeni predmet Muzeja slovenske policije na ogled v Parku vojaške zgodovine Pivka.

Povezane vsebine

Policijski helikopter Agusta Bell AB-212, S5-HPB, se po 42 letih poslavlja iz operative