Sorodne objave

 

Največji dogodek v Sloveniji, na katerem se prebivalcem širšega območja predstavljajo enote civilne zaščite, reševalne službe ter domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so pri nas vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, bo letos potekal v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj, med 26. in 28. majem 2022.

Tam bomo tudi policistke in policisti, ki vam bomo predstavljali svoje delo in opremo. Pridite in spoznajte naš zahteven, a zanimiv poklic. Morda vas tako navdušimo, da se pridružite našim vrstam!

Kje in kdaj?

Najdete nas na parkirišču Volkmerjeve ceste na Ptuju. Z vami bomo:

  • v četrtek in petek, 26. in 27. maja, med 9. in 18. uro
  • v soboto, 28. maja, med 9. in 16. uro

zaposlovanje

Preverite možnosti zaposlovanja v policiji

Si želite prispevati k varnosti v svojem okolju? Si želite dinamičnega, zanimivega in nikoli dolgočasnega delovnika? Na naši informacijski točki lahko podrobneje spoznate različna področja policijskega dela in dobite informacije o aktualnih razpisih ter pogojih za zaposlitev v policiji. Navdušili vas bomo za to zahtevno, a hkrati zanimivo delo s plemenitim ciljem – skrbeti za varnost ljudi!

Oglejte si mobilno policijsko postajo

Na ogled bo postavljena mobilna policijska postaja, tj. posebno, večje vozilo, ki je opremljeno za vse vrste policijskega dela in povečuje vidnost ter prisotnost policistov med ljudmi. Mobilna policijska postaja policistom omogoča, da veliko nalog, ki jih običajno opravijo na policijski postaji, opravijo kar v avtomobilu, zato jim ostane več časa za delo z ljudmi. Vodje policijskega okoliša pa bodo obiskovalcem svetovali, kako naj poskrbijo za svojo varnost in varnost svojega premoženja.

Prometni policisti bodo svetovali o varnosti cestnega prometa

Na razstavnem prostoru se bodo predstavili tudi prometni policisti. Tam bodo policisti avtocestne policije, ki bodo razstavili svoja vozila, med njimi vozilo z videonadzornim sistemom Provida, s katerim policisti odkrivajo najhujše kršitelje. Razstavili bodo tudi različno opremo prometnih policistov, npr. sredstvo za prisilno ustavljanje vozil (t. i. stinger), obiskovalci pa bodo lahko preizkusili alkotest in spoznali, kako deluje laserski merilnik hitrosti. Govorili boste lahko tudi s policistom motoristom, ki vam bo svetoval o varnosti v prometu.

Z mejnimi policisti o odkrivanju ponarejenih dokumentov

Na ogled bomo postavili specialno vozilo schengenbus, s katerim policisti odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo. Predstavili bodo tudi drugo opremo, npr. mobilno in ročno termovizijo, ogledalo za pregled podvozja vozil, detektor prisotnosti ogljikovega dioksida, detektor za odkrivanje tihotapskega blaga, IR-kamero itd.

Kriminalisti in forenziki bodo razbijali mite o kriminalističnih nadaljevankah

Spoznate lahko delo kriminalističnih tehnikov in kriminalistov ter forenzikov, ki imajo posebno preiskovalno znanje in tehnično opremo. Forenziki in delavci kriminalistične policije niso uniformirani, v posebnih primerih pa oblečejo prepoznavne vetrovke z napisom Policija.

Predstavlja se tudi Specialna enota

Specialna enota je vrhunsko izurjena policijska enota, ki opravlja najzahtevnejše naloge policije. Od njenih pripadnikov se zahtevata najvišja stopnja izurjenosti in psihofizične pripravljenosti ter uporaba posebnih znanj in veščin, saj so naloge povezane z visoko stopnjo tveganja za varnost, zdravje ali življenje ljudi. Specialna enota opravlja naloge, povezane s protiterorističnim delovanjem, ter sodeluje pri prijetju storilcev hujših kaznivih dejanj, varovanju najvišjih domačih in tujih državnih predstavnikov, varovanju določenih objektov itd. Policijski "specialci" bodo predstavili zaščitno in drugo opremo, ki jo uporabljajo pri delu, na ogled pa bodo postavili tudi posebno borbeno oklepno vozilo.Specialna enota

Policijski službeni psi in konji vas bodo navdušili s svojo prisrčnostjo in sposobnostmi

Obiskovalci boste lahko spoznali zelo pomembne partnerje slovenskih policistov – policijske pse in konje. Zaradi odlično razvitega sluha in voha so službeni psi, kljub izjemnemu tehnološkemu napredku, nenadomestljivi partnerji na skoraj vseh področjih policijskega dela. So učinkoviti pomočniki pri vzdrževanju in vzpostavljanju javnega reda in miru, nadzorovanju državne meje, odkrivanju prepovedanih drog, orožja in eksplozivov, pri iskanju pogrešanih oseb ter storilcev prekrškov in kaznivih dejanj. Od nedavnega policijski psi odkrivajo tudi biološke sledi, kot sta kri in semenska tekočina, človeška tkiva, izvor požara itd.

Policijski konji so nepogrešljivi predvsem pri varovanju vseh vrst javnega zbiranja, kjer je mogoče pričakovati večjo množico ljudi, saj so policisti konjeniki opaznejši, policist pa ima s konja tudi boljši pregled nad dogajanjem. Konj vidi v zornem kotu 300–320 stopinj, sliši pa približno 20-krat bolje od človeka, zato spremembe v okolici zazna veliko bolje kot njegov jezdec. Policijski konji so zaradi svojih fizičnih lastnosti in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, npr. v gozdovih in na obrežjih rek, ki so z motornimi vozili težko dostopni.

Prepustite se glasbenim mojstrovinam Policijskega orkestra

V soboto, 28. maja, vas bo na zaključku Bogatajevih dnevov navduševal Policijski orkester, ki šteje okoli 50 članov in je uradni protokolarni orkester Republike Slovenije. Sodeluje na državnih slovesnostih in drugih državnih protokolarnih dogodkih, na prireditvah ter slovesnostih ministrstev in policije, na spominskih in pogrebnih slovesnostih, izvaja pa tudi samostojne, dobrodelne in promocijske koncerte.

Najmlajši se bodo lahko igrali v kotičku "Policija za otroke"

Za najmlajše obiskovalce pa smo policisti pripravili igralno-ustvarjalni kotiček, kjer bodo lahko malčki preverili svoje znanje cestnoprometnih pravil in se slikali s policistko Piko. V ustvarjalnem kotičku bodo risali, barvali pobarvanke in izpolnili nagradno vprašanje, s katerim bodo sodelovali v žrebu za zanimive nagrade. Če bodo pridni, pa jim bodo policisti motoristi dovolili, da "preizkusijo" policijsko motorno kolo, na katerem se bodo lahko tudi slikali!

Vse to in še več vas čaka na letošnjih Bogatajevih dnevih. Pridružite se nam na Ptuju!

Povezane vsebine

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2022 (sporočilo za javnost Uprave RS za zaščito in reševanje)