Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je konec leta 2020 uvedel predkazenski postopek zoper večje število tujih državljanov zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog na podlagi 186. člena KZ-1. Z namenom učinkovitejšega preiskovanja kriminalne združbe je bil sklenjen sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine, v okviru katere so potekale aktivnosti in medsebojno sodelovanje med slovenskimi in tujimi organi odkrivanja in pregona. Predkazenski postopek je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da hudodelska združba prevaža večje količine prepovedanih drog iz Južne Amerike v Evropo. V začetku leta 2021 (marca in aprila) je NPU, ki je vodil celotno zadevo, spremljal pošiljko - kontejner s 340 kilogrami kokaina, pošiljka pa je bila namenjena v pristanišče Koper. Droga, katere ocenjena vrednost je bila več kot 15 milijonov evrov, je bila zasežena v Braziliji.

Avgusta 2021 pa so preiskovalci NPU v pristanišču Koper zasegli 400 kilogramov kokaina, katerega ocenjena vrednost bi na črnem trgu znašala 12 milijonov evrov, v ulični prodaji pa bi bila vredna še veliko več.

V obeh primerih zaseženega kokaina gre za iste osumljene osebe in isti predkazenski postopek, ki še poteka.