Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila 66. skupino policistov. Med 8. junijem in 8. julijem 2022 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Mirko Mikl iz Policijske postaje Dravograd, Boris Josipović iz Specializirane enote za nadzor državne meje I, Aleksander Kosi iz iz Specializirane enote za nadzor državne meje I, Robert Šešerko iz Policijske postaje Rače, Branko Godec iz Postaje prometne policije Ljubljana in Borut Oblak iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper.

20220607 104003

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležila pa se ga je tudi Helena Tomaževič iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije GPU in Irena Zigmund iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

20220607 103845

Predhodna skupina se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal vodja te skupine Robi Feher iz Postaje mejne policije Petišovci, ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo policijske naloge tokrat opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Po potrebi bodo pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila ter opremo.

20220607 104754

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.