Sorodne objave

Športna dejavnost 11. oktober 2021
 

V soboto, 18. junija 2022, se je na Bledu zaključil 28. Pohod razuma, volje in moči – Brajnikov memorial, ki so se ga udeležili policisti, vojaki, gasilci, gorski reševalci in pripadniki civilne zaščite.

Tek

Brajnikov memorial je med najprepoznavnejšimi športnimi prireditvami v slovenski policiji. Slovi kot najtežja preizkušnja psihofizičnih sposobnosti posameznika in sodelovanja članov v ekipi.

Otvoritvena slovesnost

Letošnje dvodnevno tekmovanje se je začelo s slovesno otvoritvijo v petek, 17. junija 2022, na Bledu. Tekmovalce so nagovorili: predsednik Organizacijskega komiteja tekmovanja Matej Brajnik (na fotografiji), namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik. Vsi so jim zaželeli uspešno tekmovanje in prihod v cilj brez poškodb.

Nato se je začelo tekmovanje, ki je potekalo na širšem območju Bleda, Bohinja, Gorij in Jesenic. Med seboj se je pomerilo 23 ekip, od tega 19 moških, dve ženski in dve mešani ekipi. Sodelovali sta tudi dve moški ekipi hrvaških policistov.

Plavanje

Prvi dan so tekmovalci preplavali 700-metrsko progo v Blejskem jezeru (na fotografiji), prekolesarili več kot 23 kilometrov do Hrušice, sledil je 11-kilometrski gorski pohod do Planine Zakamnik in 35 kilometrov prekolesarili do biatlonskega strelišča na Pokljuki, kjer so se pomerili v streljanju na tarčo z malokalibrsko puško.

V soboto, 18. junija 2022, so tekmovalci tekmo začeli s 16-kilometrskim gorskim pohodom iz Rudnega polja na Pokljuki do Bohinjskega jezera, preveslali več kot trikilometrsko progo na jezeru, prekolesarili 27 kilometrov iz Stare Fužine do Selskega mostu na Bledu, premagali šest kilometrov gorskega pohoda do Tolstega vrha, nato prečkali reko Savo Bohinjko in pritekli v cilj na prireditveni prostor Ribno pri Bledu. V cilju so opravili še spretnostno nalogo in s tem zaključili tekmovanje. Med tekmovanjem so se preizkusili še iz znanja prve pomoči in splošne razgledanosti.

Ekipa z ministrico

Že enajsto leto zapovrstjo je zmagala ekipa Specialne enote Generalne policijske uprave s skupnim časom 8 ur, 30 minut in 39 sekund, drugouvrščena je bila moška ekipa Policijske uprave Ljubljana in tretja moška ekipa Gorske reševalne službe Kranj 1. Organizator velik poudarek nameni medsebojni pomoči in sodelovanju med tekmovalci in ekipami. Nagrado za tako imenovani fairplay je prejela Specialna enota policije za nesebično večkratno pomoč ostalim ekipam.

Kolesarjenje

Tekmovanje se je zaključilo na slovesni podelitvi nagrad, na kateri je udeležence nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar. Vsem tekmovalcem je čestitala za pogum in voljo, da so si upali podati na fizično in psihično najzahtevnejšo športno preizkušnjo v Sloveniji in jo z vztrajnostjo in požrtvovalnostjo tudi premagali. "Moč je v vztrajnosti, pa ne pri napakah, ampak v vztrajnosti pri premagovanju samega sebe. Takšna preizkušnja je v bistvu vedno tekma; ne toliko z drugimi, ampak s samim seboj," je dejala ministrica.

Predsednik tekmovanja Matej Brajnik je v nagovoru udeležencem izrazil zadovoljstvo, da so vsi tekmovalci premagali fizično zelo zahtevno progo in prišli v cilj brez poškodb. Predstavnik Slovenske vojske podpolkovnik Tomaž Žbogar je izrazil veselje, da na tekmovanju sodelujejo vsi predstavniki nacionalnega varnostnega sistema. Tekmovalce je prav tako pozdravil župan Občine Bled Janez Fajfar, ki je dejal, da to tekmovanje najbolje pokaže pripravljenost varnostnih organov v državi.

Sporočilo je objavljeno tudi na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve: Zmagovalne stopničke Brajnikovega memoriala Specialni enoti policije