Sorodne objave

 

Začela se je poletna turistična sezona, s pričetkom šolskih počitnic pa se tako domači kot tuji turisti množičneje odpravljajo na dopust. Naše ceste so zato pogosto polne, zaradi gneče ali nesreč pa lahko nastajajo tudi zastoji. V policiji zato opozarjamo na večjo strpnost in previdnost na cestah, saj lahko visoke temperature, še posebej v kombinaciji z zastoji, vplivajo na zbranost voznikov.

DSC 0068 fotoAndrazSegs Avtocestna policija

Letos že precej tragičnih prometnih nesreč

Letošnje poletje zaznamujejo vročina, gneča na cestah in žal tudi tragične prometne nesreče. V zadnjih dveh tednih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 11 udeležencev cestnega prometa, 7 jih je prometno nesrečo tudi povzročilo. Umrli so 4 vozniki osebnega avtomobila, 3 kolesarji, 2 voznika enoslednega motornega vozila in voznik delovnega stroja ter potnik v osebnem avtomobilu. Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila nepravilna stran oz. smer vožnje in neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini.

Poleti je na cestah veliko kolesarjev in motoristov

V sončnih dneh je na cestah tudi množica motoristov in kolesarjev, zato vsem voznikom svetujemo, naj bodo nanje še bolj pozorni in naj vozijo previdno. Odgovorno vožnjo pa svetujemo tudi voznikom koles in motornih koles, ki jih ob tem opozarjamo na uporabo zaščitne čelade.

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež.

Ugotavljamo, da kolesarji s svojim ravnanjem velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali kolesarske steze, pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, in ne uporabljajo zaščitne čelade. Zato znova opozarjamo: kolesarji, bodite pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajte. Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

Hitrost ostaja najpogostejši dejavnik najhujših nesreč

Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek najhujših prometnih nesreč. Zato policisti znova pozivamo: hitrost vožnje vselej prilagodite omejitvam, razmeram na cesti in svojim zmogljivostim ter tako ostanite varni in zgledni vozniki. Opazujte promet in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. Kolesa in motorji naj bodo tehnični brezhibni, za krmilo pa nikar ne sedajte pod vplivom alkohola.

Pretekli konec tedna motorist pod vplivom alkohola tudi čez 190 km/h tam, kjer je omejitev 90 km/h

Izpostavili bi primer, ko so policisti Specializirane enote za nadzor prometa pretekli konec tedna obravnavali voznika motornega kolesa, ki je prekoračil hitrost izven naselja in vozil s povprečno hitrostjo 155 km/h. Pri ustavitvi je voznik kazal vidne znake alkoholiziranosti. Odrejen mu je bi preizkus, ki je pokazal rezultat 0,64 mg/l izdihanega zraka. V tem primeru gre za popolnoma neodgovorno ravnanje voznika motornega kolesa.

foto video motorist

Video: Motorist čez 190km/h tam, kjer je hitrost omejena na 90km/h

Motoristi, čuvajte svoja življenja!

Vse motoriste pozivamo k varnejši vožnji. Zavedajte se, da ste na motorju ranljivejši kot vozniki v osebnih ali tovornih vozilih in lahko v primeru nesreče že pri manjši hitrosti utrpite hude poškodbe.

Nasveti za varnejšo vožnjo z motorjem

  • Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, podaljšuje zavorno pot, ostale voznike pa presenetite.
  • Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
  • Vedno uporabljajte zaščitno čelado, kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornje in rokavice.
  • Vedno vozite s prižganimi lučmi ter si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključni element varnosti v prometu.
  • Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, ter na tovorna vozila, da jim ne zapeljete v mrtvi kot.
  • Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni na to, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).
  • Bodite pozorni na razne neravnine, pesek, mokro, spolzko cestišče. V teh primerih znižajte hitrost.
  • Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja ter pnevmatik.

Na svojo varnost naj pazijo tudi pešci, ki prav tako sodijo med ranljivejše prometne udeležence

Tudi pešci morajo, tako kot ostali udeleženci v prometu, spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetujemo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

Vozniki, pazite na šibkejše

  • V naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti.
  • Zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše in pred prehodi za pešce.
  • Na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo.
  • Ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite.
  • V slabših pogojih vožnje, kot npr. v mraku, megli ali močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje.
  • Čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

Več nasvetov tudi v rubriki Varno v poletje na slovenskih cestah.

Povezane vsebine

Varnost v prometu – preventivni nasveti policije