Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 67. skupino policistov. Med 13. julijem in 12. avgustom 2022 bodo štirje slovenski policisti pomagali makedonskim kolegom pri nadziranju državne meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

20220712 103231 izrez

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali policisti Mitja Vidmar iz Sektorja za operativno podporo (PU Ljubljana), ki bo obenem tudi koordinator skupine, ter Borut Horvat iz Policijske postaje Lendava (PU Murska Sobota), Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi (PU Maribor) in Igor Hrovat iz Policijske postaje Novo mesto (PU Novo mesto).

20220712 103447

Pred odhodom v Makedonijo jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležila se ga je tudi Jolanda Vidic iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

20220712 102030

Predhodni skupini je pred nekaj dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal njen vodja, Mirko Mikl iz PP Dravograd (na fotografiji desno), ki je predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij.

Slovenski policisti bodo tudi tokrat delali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (na območju t. i. zelene meje). Po potrebi bodo makedonskim kolegom pomagali tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Naloge bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila slovenske policije in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.