Sorodne objave

 

Policijski helikopter tudi danes hiti gasit velikanski požar na goriškem Krasu, zaradi katerega so morali z več območij evakuirati prebivalce. Najhuje je na italijanski strani meje, kjer pomagajo tudi gasilci iz Slovenije, v pomoč gasilcem pa so letala in več helikopterjev, tako vojaških kot policijskih.

 Pomoc pri gasenju1

Oglejte si video 

Pri gašenju požara policisti pomagamo z obema policijskima helikopterjema. V ponedeljek, 18. julija 2022, smo s pomočjo novega helikopterja Agusta Westland AW 169 v 8 urah opravili 52 odmetov vode (okoli 34.000 litrov), včeraj pa 67 odmetov, kar predstavlja okoli 54.000 litrov. Naenkrat lahko v posebno vrečo zajame največ 900 litrov vode.

Zajem vode

Danes popoldne, 20. julija, smo ponovno odleteli na območje Krasa, kjer bomo z drugim helikopterjem pomagali pri gašenju, proti večeru pa s tretjim helikopterjem s termovizijsko kamero pregledali območja požara zaradi odkrivanja morebitnih žarišč.

IMG 0761 novinarska konferenca

Na današnji novinarski konferenci o stanju požarov na območju goriškega Krasa in načrtovanih ukrepih za njihovo obvladovanje, ki jo je v Kostanjevici na Krasu sklicalo obrambno ministrstvo, sta poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo, Civilne zaščite, Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje in gasilcev sodelovala tudi predstavnika Policije: direktor Uprave za policijske specialnosti mag. Martinec Jazbec in direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar. 

Mag. Jazbec je izpostavil, da je policija na razpolago z vsemi svojimi kadrovskimi in tehničnimi viri. Evgen Govekar pa je povedal, da policisti sodelujejo v operativnem štabu sil za zaščito in reševanje že vse od petka, 15. julija, in prav tako vzporedno intenzivno zbirajo obvestila glede okoliščin požara. Dodal je še, da je govoriti o vzroku požara preuranjeno. Kriminalisti bodo namreč z ogledom kraja lahko začeli šele, ko bodo vzpostavljene razmere za varen ogled kraja.

pozar kras lpe1

Gasilce bo z vodo oskrbovalo tudi specialno vozilo z vodnim topom

Za pomoč gasilcem pri gašenju požara bo danes uporabljen tudi t. i. vodni top, in sicer bomo gasilce oskrbovali z vodo, ki jim jo bomo s tem vozilom dovažali s kraškega območja. Gre za prvo tako uporabo v zgodovini slovenske policije.

IMG 6396 vodni top

Vozilo z vodnim topom se lahko uporablja tudi kot lastno sredstvo za gašenje požara (pri izvajanju vadbe streljanja na streliščih, ob vadbi uporabe plinskih sredstev ipd.), pri gašenju se lahko pridruži silam za zaščito in reševanje ali za različne humanitarne naloge, npr. za prevoz in dostavo čiste pitne vode (kapaciteta njegovega rezervoarja je 10.000 litrov vode).

Razglašeni zelo velika in velika požarna ogroženost v naravi

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je za nekatera območja po državi do preklica razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja, za ostala območja pa je razglašena velika požarna ogroženost v naravi.

To pomeni, da je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. Skupaj z inšpektorji za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami policisti izvajamo poostren nadzor nad spoštovanjem razglasa.

Povezane vsebine

Razglašeni zelo velika in velika požarna ogroženost v naravi (sporočilo Uprave RS za zaščito in reševanje)