Sorodne objave

 

V medijih znova zaznavamo diskreditacije dela policije in njenih zaposlenih, tokrat v zvezi s primerom spolnega nasilja, zato zaradi objektivne in vsestranske informiranosti, ki je v interesu javnosti, objavljamo odziv policije.

Ni v pristojnosti ministrice za notranje zadeve, da bi vodila in odločala bodisi o kadrovskih zadevah v notranjih organizacijskih enotah Policije, bodisi o konkretnih nalogah posameznih uslužbencev.

Prav tako ne držijo nekatere druge navedbe. Preiskave spolnega nasilja ne vodi Dušan Mikolčević. Navedbe v medijih, ki so uperjene proti preiskovalcem, so neresnične in očitno namenjene zgolj njihovi diskreditaciji.

Sektor za notranje preiskave in integriteto tudi ni "osebna služba" kogarkoli, temveč enota, katere naloga je zagotavljanje notranje varnosti v policiji. Zato ne drži podatek, da obstajajo posamezniki, katerih delo je usmerjeno v pisanje kazenskih ovadb proti zdajšnjim ali nekdanjim zaposlenim.

Dodajamo še, da osebe Petre Lesar ne poznamo in da nikoli ni bila direktorica NPU. Zavračamo pa tudi trditev o neformalnih skupinah v preiskavah sumov kaznivih dejanj. Kadar je ustanovljena skupina, je to storjeno z aktom, če akta ni, skupina ne obstaja.

Glede preiskave spolnega nasilja pa pojasnjujemo, da jo policija zelo intenzivno vodi, o njej pa obvešča pristojno državno tožilstvo, ki ga ne predstavlja gospa Dragica Kotnik. V zbiranje obvestil policija vlaga maksimalen trud, da bi primer, v kolikor se je dejansko zgodil, dobil tudi kazenski epilog in da bi storilec za dejanje odgovarjal.