Na mejnem prehodu Obrežje sta se danes, 29. avgusta 2022, srečala slovenska notranja ministrica mag. Tatjana Bobnar in hrvaški notranji minister Davor Božinović. Srečanja se je z delegacijo udeležil tudi v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav.

Delegacija slovenskega Ministrstva za notranje zadeve in Policije

Ministra sta se pogovarjala o prihodnosti schengenskega območja, ki po njunih besedah potrebuje prenovo, o čemer tečejo intenzivne razprave na ravni EU. "Dogovorila sva se o sklenitvi prenovljenega sporazuma o policijskem sodelovanju, kar je pomembno za nadaljnje sodelovanje med policijama obeh držav, potem ko bo Hrvaška članica schengenskega območja," je dejala ministrica. Ob tem je ponovno izrazila stališče Slovenije, ki podpira vstop Hrvaške v schengensko območje.

Delegacija hrvaskega Ministrstva za notranje zadeve in Policije

Po besedah ministrov obe policiji opažata zaskrbljujoč trend povečanja nezakonitih prestopov državne meje s strani državljanov tretjih držav (Indije, Burundija in Kube). Ti sicer zakonito prihajajo na Zahodni Balkan in potem nezakonito prehajajo naše meje. "Strinjala sva se, da ta pojav kaže na nujnost skupne razprave na EU ravni o vizumskih režimih naših partnerjev v regiji."

Ministra z delegacijo na terenu ob postavljeni ograji

Več informacij v sporočilu za javnost notranjega ministrstva na spletni strani gov.si.