Sorodne objave

 

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar sta se danes, 5. septembra 2022, v Policijski akademiji v Tacnu s sprejemom zahvalila vsem sodelujočim, policistom in tudi gasilcem za pomoč pri obvladovanju julijskih požarov na Krasu.

Vsi udelezenci sprejema z vodstvom ministrstva in policije

Vsi udeleženci sprejema z vodstvom ministrstva in policije

Ko je 15. julija 2022 prvič zagorelo na Krasu, si niti v sanjah nismo mogli predstavljati, da bomo priča najhujšemu požaru v zgodovini Slovenije. Spopadanje s katastrofalnimi požari so zaznamovali nadčloveški napori, solidarnost in požrtvovalnost vseh interventnih služb v izjemno težkih, peklenskih razmerah: od gasilcev, policistov, vojakov do pilotov, prostovoljcev in vseh drugih, ki so pomagali v boju z neusmiljenimi ognjenimi zublji.

Policisti ki so sodelovali pri gasenju pozara na Krasu

V gašenje in pregledovanje požarišč so bili polno vključeni vsi razpoložljivi helikopterji, pomagal je tudi vodni top. Na terenu so bili policisti poleg tega zadolženi še za cel spekter drugih nalog: od zagotavljanja nemotenega prometa interventnim vozilom in spremljanja izrednih prevozov do obveščanja krajanov, pomoči pri evakuiranju in varovanja premoženja prebivalcev. Posebna zahvala pri tem gre Policijski upravi Nova Gorica, ki je na terenu opravila levji delež operativnega dela, seveda ob pomoči drugih policijskih uprav in enot Generalne policijske uprave.  

Ministrica mag. Tatjana Bobnar je nagovorila udelezence sprejema

"Ko sem 22. julija – po enem tednu od izbruha prvega požara pri Mirnu – skupaj z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije obiskala operativni štab civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu, sem bila pretresena nad uničujočo močjo – ali bolje nemočjo – narave. Hkrati pa sem bila pomirjena. Videla sem namreč popolno uigranost, usklajenost in predvsem predanost vseh sodelujočih. Policistke in policisti ste se tu izredno izkazali. Hitro in profesionalno ste se organizirali in z vsemi razpoložljivimi kadri, opremo ter vozili junaško pomagali ukrotiti uničujoče požare," je poudarila ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Ministrica je vsem sodelujočim izrekla iskreno zahvalo za neverjetno moč, pogum in predanost: "S tem ste dokazali, da ste policistke in policisti v najžlahtnejši obliki tega najlepšega poklica: služili ste ljudem, varovali njihova življenja in premoženje ter predvsem varovali šibkejšega pred močnejšim – le da je bil tokrat vaš nasprotnik strahoten požar. Kar pa me še posebej veseli je, da kljub izredno težkim razmeram in nepredvidljivi situaciji ni bilo nobenega huje poškodovanega ali celo žrtve – ne med prebivalci in ne med vami."

Nagovor v. d. generalnega direktorja policije mag. Bostjana Lindava

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je povedal, da je pri gašenju požara na Krasu skupaj sodelovalo več kot 300 policistov. "Danes ste tu zbrani tisti, ki ste opravljali različne naloge in tako preprečili, da bi ta naravna katastrofa postala še humanitarna. Med vami so tudi policisti, ki so se kot prostovoljni gasilci dodatno odzvali ter priskočili na pomoč izčrpanim kolegom iz gasilskih vrst."

V imenu policije in svojem imenu se je zahvalil tudi gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, vojske, reševalcem, pripadnikom vseh služb, s katerimi tudi sicer policija sodeluje in v takšnih izrednih razmerah skupaj skrbi za varnost prebivalcev Slovenije.

"Vsa čast za izkazan pogum in prestane obremenitve, ki bi jih zmogel le redkokdo, za vztrajnost, na katero so prebivalci Krasa upravičeno računali in vedeli, da jih ne boste pustili na cedilu. Tvegali ste svoja življenja. To je največ kar lahko človek naredi za sočloveka. Kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije sem izjemno ponosen, da lahko vodim kolektiv takih ljudi, kot državljan pa pomirjen, da imamo tako profesionalne službe, na katere lahko računamo tudi v najhujših razmerah," je dejal mag. Lindav.

Povezane vsebine

Razmere na Krasu vendarle pod nadzorom. K aktivnostim za ukrotitev požara smo poskušali na vse možne načine prispevati tudi policisti