Sorodne objave

 

Danska policijska športna zveza je v sodelovanju z Evropsko policijsko športno zvezo v Horsensu na Danskem organizirala 9. evropsko policijsko prvenstvo v kolesarjenju. Prvenstvo je potekalo od 8. do 12. septembra 2022, udeležila pa se ga je tudi ekipa slovenske policije.

EPCCycling2022 19

Slovensko ekipo so sestavljali tekmovalci Trajče Velički in Dejan Galun iz PU Maribor, Mario Sajko iz PU Novo mesto in Matej Paradiž iz PU Koper (vsi štirje na fotografiji). Vodja ekipe je bila Zdenka Stern iz Oddelka vrhunskih športnikov CIU PA GPU, kot tehnična pomoč tekmovalcem pa je sodeloval Boštjan Koletnik iz SUP PU Maribor.

Organizatorji prvenstva so pripravili tekmovalno traso po lokalnih cestah slikovitega danskega podeželja v dolžini 26,9 km in z višinsko razliko 300 metrov. Tekmovalna proga je bila zahtevna. Kratki, a strmi klanci so poskrbeli za selekcijo tekmovalcev tako v vožnji na čas kot tudi na cestni dirki. V vožnji na čas so slovenski tekmovalci zasedli ekipno 5. mesto. K dobri ekipni uvrstitvi je pripomogel predvsem Dejan Galun, ki je med 64 tekmovalci v spremenljivih vremenskih razmerah z vmesnimi nalivi dežja osvojil odlično 11. mesto.

EPCCycling2022 14

Prvenstvo so krojile tudi tipične skandinavske vremenske razmere, kjer ni manjkalo ne dežja ne sonca in vetra.

Cestna dirka v dolžini 137,5 km in z višinsko razliko 1.500 metrov je drugi dan prvenstva od tekmovalcev terjala vrhunsko psihofizično pripravljenost. Zahtevni progi, na kateri je potekalo tudi letošnje državno prvenstvo Danske v kolesarjenju, so se najbolje prilagodili nemški tekmovalci, ki so zasedli prva tri mesta. Ne gre zanemariti, da skorajda vsi nemški tekmovalci tekmujejo v UCI – Continental ekipah, kar pomeni, da je imelo tokratno evropsko prvenstvo pravi profesionalni pridih.

EPCCycling2022 17

Slovenska ekipa na cestni dirki ni dosegla ekipnega rezultata, ker je bila zanj potrebna uvrstitev vsaj štirih tekmovalcev. Trajče Velički je zaradi tehnične okvare, ki je med tekmovanjem ni bilo mogoče odpraviti, odstopil, Mario Sajko se je uvrstil na 37. mesto, Matej Paradiž pa na 59. mesto. Naj spomnimo, da je na zadnjem evropskem policijskem prvenstvu v kolesarjenju leta 2018 v Belgiji Mario Sajko na cestni dirki osvojil bronasto kolajno, udeleženca zadnjih treh takšnih prvenstev pa sta bila Trajče Velički in Boštjan Koletnik.

EPCCycling2022 28

Na športnih tekmovanjih je poleg vrhunske pripravljenosti in izkušenj pomembna tudi športna sreča in poleg dobrih treningov je potrebna tudi kakovostna športna oprema. Čas in sredstva, ki jih športniki policisti namenijo svoji psihofizični pripravljenosti in pripravam za nastop na tekmovanju najvišjega nivoja v policijskih vrstah, govori o njihovi ljubezni do športa in o odnosu do poklica, ki ga opravljajo. Mešanica veselja in solz, športnih uspehov in neuspehov ter veliko poguma predstavlja pomemben del njihovega življenja, ki se odlično ujema z njihovimi službenimi nalogami, zato: "Iskrene čestitke našim policistom za dosežene športne uspehe!"