Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 70. skupino policistov, ki bo makedonskim kolegom en mesec, do 25. novembra, pomagala pri nadziranju meje z Grčijo.

20221025 103645(0)

Na makedonskem ozemlju bodo naloge v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov opravljali Klemen Jurjevčič iz Policijske postaje Ljubljana Center (PU Ljubljana), ki bo obenem tudi koordinator napotenih policistov, Janko Domjan iz Specializirane enote za nadzor državne meje I (Uprava uniformirane policije GPU), Špela Škoporc iz PP Ljubljana Moste (PU Ljubljana), Sandi Krušnik iz PP Brežice (PU Novo mesto), Igor Kozmelj iz Sektorja kriminalistične policije (PU Novo mesto) in Borut Peršič iz PP Ilirska Bistrica (PU Koper).

20221025 103728

Pred odhodom v Makedonijo jih je danes, 25. oktobra 2022, sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica, ki je policistom zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovno srečanje sta vodila Roman Čoh in Jolanda Vidic iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil se ga je tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.

Predhodni skupini je pred nekaj dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov, zato je o tamkajšnjih razmerah in preteklem delu poročal njen vodja, Mihael Pangeršič iz Operativno-komunikacijskega centra (PU Ljubljana), ki je vodstvu policije predstavil zadnje izkušnje in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij v Severni Makedoniji.

20221025 103814 izrez

Slovenski policisti bodo tokrat delali na območju Postaje mejne policije Medžitlija (ang. Police Station for Border Control and Border Surveillance Medžitlija) oziroma zunaj tega območja, na t. i. zeleni meji, južno od Bitole. Naloge bodo opravljali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila slovenske policije in opremo.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije o skupnih patruljah na ozemlju Severne Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.