Sorodne objave

 

Pred nami so prazniki, ko je pričakovati povečan promet v okolici pokopališč, pa tudi na mejnih prehodih in cestah, ki povezujejo večja središča, saj bo mnogo ljudi praznične dni in prihajajoče šolske počitnice izkoristilo za obisk sorodnikov, prijateljev ali le oddih. V teh dneh zato ne pozabite na varnost. Z ustreznim samozaščitnim ravnanjem lahko preprečite marsikatero neprijetnost. Ob obisku pokopališč pazite na svoje predmete, izognite se gneči z uporabo javnih prevoznih sredstev, če se odpravljate na pot, preverite stanje na cestah in mejnih prehodih, ob odhodu od doma pa zavarujte svoje nepremičnine.

Foto canva.com urejanje grobovOb obisku pokopališč pazite na svoje predmete

Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

Tarča tatov so tudi parkirani avtomobili na pokopališčih

Najbolj obiskana v teh dneh bodo parkirišča ob pokopališčih. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. Vlomi v vozila, Tatvine in odvzemi motornih vozil

Uporabljajte javna prevozna sredstva

Zaradi pričakovane gneče v okolici pokopališč svetujemo, da za obisk pokopališč raje uporabljajte javna prevozna sredstva.

Pred odhodom na pot preverite prevoznost cest

Če se odpravljate na pot, pojdite pravočasno, dosledno upoštevajte cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Še preden sedete v vozilo, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Ob morebitnih zastojih ostanite strpni ter ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo.

Prepoved prometa za tovorna vozila

Med prazniki velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, zato bo v nedeljo, 30. oktobra, ponedeljek, 31. oktobra, in v torek 1. novembra, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe.

Preverite stanje na mejnih prehodih

Če načrtujete pot v sosednje države, pred odhodom preverite tudi stanje na mejnih prehodih in veljavnost svojih potovalnih dokumentov. Seznam mejnih prehodov

Zavarujte svoje nepremičnine

Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne, tehnične (monitorje, računalnike, projektorje ...) in druge vrednejše predmete (nakit ...) poslikajte in označite z individualnimi lastnostmi. Drzne tatvine v vaših domovih

Ste postali žrtev kaznivega dejanja? Pokličite policijo!

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja ali opazite storilca, svetujemo, da o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.

Želimo vam varne in prijetne praznične dni!