Sorodne objave

 

V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je s predstavnikom italijanskega podjetja Leonardo, S. p. A., Andreo Mirtetom danes, 22. novembra 2022, podpisal pogodbo za tretji večnamenski helikopter Leonardo AW169, s čimer bomo zmožnosti policijske flote še posodobili.

Podpisovanje pogodbe novi policijski helikopter

Slovesni podpis pogodbe med mag. Boštjanom Lindavom in Andreo Mirtetom ob prisotnosti ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar, predstavnika Uprave za policijske specialnosti mag. Martina Jazbeca in vodje Letalske policijske enote Dejana Kinka

Skupna vrednost pogodbe za helikopter, ki bo dobavljen do 30. oktobra 2023, znaša 14.408.532 evrov z DDV, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem.

V policiji bomo helikopter uporabljali za izvajanje vseh policijskih nalog. Z nakupom uresničujemo strategijo razvoja Letalske policijske enote s posodobitvijo in poenotenjem flote za večjo varnost letalskih operacij, večjo učinkovitost, boljšo operativnost in zmanjšanje stroškov. Posadke LPE že zelo dobro poznajo sposobnosti tega tipa helikopterja, zato posebnih usposabljanj ne bodo potrebovale in ga bodo lahko uporabljale kmalu po dobavi.

Helikopter predstavlja novo generacijo helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, bistveno večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje. Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, ogromna zaloga moči, helikopter lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva lahko opravi prek 850 kilometrov in ob tem zagotavlja fleksibilnost opreme za različne naloge. Helikopter AW169 omogoča varno letenje v skoraj vsakih vremenskih pogojih podnevi in ponoči, ima zmogljiv zunanji vitel, močan reflektor, opremo za spust vpadnih skupin, tovorno kljuko in povsem prilagodljivo kabino, ki omogoča namestitev do deset potniških sedežev.

Novi AW169 se bo naslednje leto tako pridružil floti še šestih drugih helikopterjev, ki jih uporabljamo za opravljanje policijskih, humanitarnih in drugih nalog.

Informacije tudi v sporočilu Ministrstva za notranje zadeve