Sorodne objave

 

V sredo, 21. decembra 2022, mineva 15 let, odkar je Slovenija postala država članica schengenskega območja. Vstop v schengensko območje so ljudje najbolj občutili kot ukinitev mejnih kontrol na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko. Za Slovenijo je bil to zelo pomemben dogodek, saj se je dokončno odprla pot do ostalih držav Evropske unije in schengenskega območja.

Z vstopom v schengensko območje smo prevzeli zelo odgovorno nalogo – varovati skupno zunanjo mejo po schengenskih standardih in s tem zagotavljati varnost vseh držav članic EU, saj je slovensko-hrvaška meja postala nova zunanja schengenska meja.

Letošnjo 15-letnico pa zaznamuje tudi nedavna pomembna odločitev Sveta ministrov Evropske unije za notranje zadeve, saj v schengensko družino s 1. januarjem 2023 sprejemamo sosednjo in prijateljsko državo Hrvaško.

Kakšne bodo spremembe pri prehajanju meje med Slovenijo in Hrvaško?

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje 1. januarja 2023 se bo spremenil tudi režim prehajanja slovensko-hrvaške meje. Vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje (imajo veljavni osebni dokument za prehod meje), bodo mejo med državama lahko prestopili kjer koli. Na sedanjih mejnih prehodih bomo "dvignili rampe", prižgali zelene luči (kjer so nameščeni semaforji) in prilagodili talne oznake novim pravilom.

V slovenski policiji že potekajo priprave na vstop Hrvaške v schengensko območje

Slovenska policija se na vstop Hrvaške v schengensko območje pripravlja že dalj časa. To zajema priprave na strateški in taktični ravni, kar bo, kljub ukinitvi schengenske kontrole na skupni meji, omogočilo zagotavljanje varnosti v Sloveniji.

Policija je sprejela strategijo, ki opredeljuje tudi način izvajanja izravnalnih ukrepov na notranjih mejah z vsemi sosednjimi državami in izvajanje zakonodaje EU na notranjih mejah. Med drugim bodo policisti izvajali nadomestne ukrepe v obliki izravnalnih ukrepov in bodo še vedno prisotni na obmejnem območju.

Razmere na meji in širše ves čas pozorno spremljamo

Slovenska policija vseskozi spremlja in analizira razmere ne samo na meji s Hrvaško, ampak na celotnem območju Zahodnega Balkana, ki neposredno vpliva na razmere na naši meji. Vsi ukrepi policije so in bodo tudi ob vstopu Hrvaške v schengensko območje prilagojeni trenutni varnostni situaciji s ciljem zagotavljanja varnosti Slovenije in preprečevanja nezakonitih migracij, vključno z vsemi možnimi ukrepi, ki jih dopuščajo schengenska pravila.

Slovenija je odločena in polno angažirana članica schengenskega območja in bo še naprej izpolnjevala vse svoje zaveze. Zavedamo se namreč, da je varnost izjemno pomembna vrednota tako za Slovenijo kot celotno EU.

Povezane vsebine

Schengenska ureditev v Sloveniji

Nadzor državne meje in odkrivanje nedovoljenih migracij