Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Severno Makedonijo napotila že 72. skupino policistov. Od 11. januarja do 10. februarja 2023 bo šest slovenskih policistov pomagalo makedonskim kolegom pri nadziranju makedonsko-grške meje, v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju s povečanimi migracijskimi tokovi.

IMG 20230110 105917

Na makedonskem ozemlju bodo tovrstne naloge opravljali Refik Hodžić iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana, ki bo obenem koordinator napotenih policistov, Andrej Žerdin iz Postaje mejne policije Petišovci na PU Murska Sobota, Martin Jakša iz Postaje mejne policije Metlika na PU Novo mesto, Dejan Stić iz Policijske postaje Metlika na PU Novo mesto, Boštjan Špan iz Postaje prometne policije Koper na PU Koper in Goran Ilisić iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj na PU Kranj.

IMG 20230110 100711

Pred odhodom v Makedonijo jih je včeraj, 10. januarja 2023, sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica. Delovno srečanje je vodil Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije, udeležil pa se ga je tudi Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije.

Izkušnje prejšnje skupine je zbranim predal koordinator predhodne, 71. skupine, Damjan Klasić iz Službe za operativno podporo na Policijski upravi Maribor. Napotenim slovenskim policistom je predstavil delo in aktualno problematiko na področju ilegalnih migracij v Severni Makedoniji.

IMG 20230110 105134

Slovenski policisti bodo policijske naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (na območju t. i. zelene meje). Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija. Delo bodo izvajali v delovni policijski uniformi, uporabljali bodo tudi službena vozila in opremo za nadzor državne meje.

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije.