Sorodne objave

 

Na Policijski akademiji v Tacnu, Ljubljana, je danes, 7. marca 2023, potekala prireditev v počastitev mednarodnega praznika žensk in obenem odprtje razstave z naslovom Kje so ženske?, s katero zaznamujemo 50 let sistemskega zaposlovanja uniformiranih policistk, ki so se nekoč imenovale miličnice.

Kje so zenske Razstava VideoAndrazSegs

Tokratni dogodek je bil namenjen vodstvenemu kadru s pozivom, da vsi skupaj prisluhnemo zgodovini in dejstvom glede prisotnosti žensk v poklicu, ki na splošno velja za moškega.

Oglejte si video

IMG 4136

Krajšo slovesnost je s preudarno izbrano glasbo začel in sklenil vedno odličen Policijski orkester, tokrat v zasedbi seksteta klarinetov, vodeno prireditev pa so obogatili govori vabljenih gostov in gostij.

V. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić je svoje misli namenil osrednjemu prazniku žensk in njihovi vlogi v organizaciji. O razvoju muzeja in skrbi za kulturnozgodovinsko dediščino je spregovorila aktualna kustodinja policijskega muzeja Darinka Kolar Osvald, medtem ko je Martina Stergar, vodja Posvetovalnega telesa za integracijo načela enakosti spolov, pripravila zgodovinski prikaz zaposlovanja žensk v Policiji.

IMG 4121

Mag. Senad Jušić je v svojem nagovoru med drugim dejal, da so bile ženske vedno prisotne v varnostnih organizacijah, njihov prispevek pa v resnici nepogrešljiv, kljub neupravičenim strahovom in neutemeljenim predsodkom: "Zato me veseli, da je bil na področju enakopravnosti dosežen velik napredek, saj so danes policistke in uslužbenke policije prisotne na različnih področjih naše organizacije. Namen te razstave je tako tudi opozoriti na pomen prepoznavnosti, vključenosti in vidnosti obeh spolov v organizaciji, ki je vrsto let veljala kot tradicionalno moška."

IMG 4100

Eden izmed osrednjih delov dogodka je bil govor nekdanje policistke – kriminalistke Katje Bašič, ki je ob tej priložnosti Muzeju slovenske policije v trajno last predala komplet nekoč veljavne uniforme za miličnice. Omenjena je ob tej priložnosti v zahvalo prejela znak policije.

Kje so zenske Razstava VideoAndrazSegs 2a

Razstava Kje so ženske? razkriva pomembne mejnike iz zgodovine žensk v slovenski policiji

Razstava že z naslovom sporoča, da se njena vsebina osredotoča na zaposlovanje in delovanje žensk v policiji. Tako je na 16 panojih, razstavljenih v dnevnem prostoru Policijske akademije, pripravljen pregled od prve pojavitve žensk v policiji, takrat še milici, do danes. Panoji vsebujejo bogate zapise in zgodovinsko pomembno fotogradivo, ki izvrstno odraža duh časa in zaradi katerega se z lahkoto prestavimo v preteklost ter si predstavljamo pot, ki so jo ženske morale prehoditi, da so si sčasoma izborile svoje mesto in se postavile enakovredno ob bok moškim sodelavcem. Da njihova pot ni bila lahka, opozarjajo tudi pričevanja nekdanjih policistk, miličnic. Prelomne letnice opozarjajo, da je bila usoda žensk v policiji tudi precej muhasta – od uvedbe zaposlovanja žensk leta 1973 do ponovno prepovedi leta 1983 in nato ponovnega zaposlovanja leta 1994 namreč ni preteklo neskončno veliko časa.

Kje so zenske Razstava VideoAndrazSegs 1a

Razstavo sta pripravila Posvetovalno telo za integracijo načela enakosti spolov na Ministrstvu za notranje zadeve z organoma v sestavi in Muzej slovenske policije.

Imate na temo žensk v policiji tudi sami kakšno fotografijo, posnetek ali zanimivo anekdoto, ki jo lahko delite z nami?

Zbiranje gradiva na temo žensk v policiji se nadaljuje in vsakdo lahko prispeva. To je pravzaprav trajna prošnja tako Posvetovalnega telesa za integracijo načela enakosti spolov kot tudi Muzeja slovenske policije. Če imate tudi sami kakšno fotografijo, posnetek ali zanimivo anekdoto, ki bi jo želeli dodati v naše gradivo, vabljeni, da nam pišete na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Razstava bo na Policijski akademiji na ogled zaposlenim v Policiji do sredine maja, nato pa se bo selila po posameznih policijskih upravah. Prihodnje leto pa bo postavljena na ogled v izložbenih oknih stavbe na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani in tako dostopna tudi širši javnosti.