Sorodne objave

 

V Kongresnem centru Brdo je danes, 16. marca 2023, potekala slovesnost v počastitev 50-letnice obstoja Specialne enote. Dogodka so se udeležili v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić s sodelavci, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s sodelavci, v. d. glavnega inšpektorja Inšpektorata za notranje zadeve Vesna Gutman, aktualni in nekdanji pripadniki te elitne enote slovenske policije ter drugi vabljeni gostje.

Video SE 50 let proslava izrez

Videoutrinki s slovesnosti

Izurjeni za pomoč, a tudi za udarnost in ostrino

Dogodek se je po prihodu vseh visokih gostov začel ob taktih Adamičeve policijske koračnice v izvedbi Policijskega orkestra, nato pa je sledil slikovni sprehod skozi pol stoletja obstoja enote, ki je razkril pestrost in posebnost tega poklica. Oglejte si tudi na slovesnosti predvajan video .

IMG 4283

Da delo Rdečih panterjev, kot se imenuje naša Specialna enota, ni povsem običajno in zahteva celega človeka, je v svojem govoru poudaril poveljnik Damjan Žagar: "Moč Specialne enote temelji na znanju, sposobnostih in izkušnjah, ki so se zgodovinsko razvijale in bogatile. Rdeči panterji sledimo motu Izurjeni za pomoč, a tudi za udarnost in ostrino. Ta moto je naš odgovor na izzive, ki so pred nami, in sicer da smo pripravljeni na boj s terorizmom ter nevarnimi storilci kaznivih dejanj in ekstremnega nasilja. Zakonitost in strokovnost sta temeljni načeli, od katerih ne odstopamo. V vseh ključnih trenutkih osamosvojitve in razvoja Slovenije smo bili temeljni branik ustavnih postulatov pravne države."

"Zavedamo se dejstva, da ob naši aktivaciji za nami ni nikogar več, ki bi lahko ukrepal. To je hkrati breme in privilegij, ki nam nalaga odgovornost, da nikoli nismo zares zadovoljni in da najprej od sebe, nato pa tudi od drugih zahtevamo še več, predvsem pa absolutno spoštovanje najvišjih standardov," je še dejal Žagar.

IMG 4316

Besede poveljnika Specialne enote je podkrepil v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić, ki se je ob tej priložnosti pogumnim pripadnikom enote zahvalil za njihov prispevek k varnosti vseh nas, prebivalcev Republike Slovenije, ter jim čestital ob visokem jubileju. Poudaril je, da so dogodki, kot je današnji, redki, saj je enota zaradi narave svojega dela očem pogosto skrita in se v javnosti ne izpostavlja. V svojem nagovoru ni pozabil niti na družine naših specialcev. "Iskrena hvala tudi vašim družinam, saj vem, da bi bile brez njihove podpore vaše vrste prazne, slovenska policija pa prikrajšana za svoj najeminentnejši del."

IMG 4321

Vse zbrane je nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Izpostavil je zgodovinsko vlogo specialne enote v osamosvojitvenih procesih. V tem obdobju so bili njeni pripadniki tam, kjer je bilo najtežje, opravljali so specialne naloge, mnoge še danes zavite v tančico skrivnosti in poklicne molčečnosti. "V največji konspirativnosti je specialna enota delovala na tajnih lokacijah ter s posameznimi akcijami demonstracije sile psihološko učinkovala na moralo jugoslovanskih oficirjev in njihovih obveščevalnih služb." Na častno mesto je postavil "legendarnega poveljnika, pokojnega Vinka Beznika, ki je Specialno enoto vodil v času najtežjih preizkušenj. Neverjeten pogum, odločnost, srčnost, karizma in zmagovalni duh poveljnika Vinka Beznika bodo še dolgo navdihovali generacije specialcev." Ob tem je minister napovedal, da bomo skupaj s svojci, veterani Združenja Sever, policijo in Ministrstvom za notranje zadeve ustrezno obeležili spomin nanj.

Pripadnice in pripadniki Specialne enote so vrhunsko usposobljeni in izurjeni za najtežje operativne akcije, je še dejal minister. "Aktivirani ste povsod tam, kjer se zahteva najvišja stopnja operativnosti vašega delovanja. V najkrajšem možnem času lahko delujete povsod – pod vodo, z zemlje in iz zraka –, kjer naloge visokega tveganja opravljate z najvišjo stopnjo natančnosti. Specialna enota policije ne dela napak," je poudaril in se ji zahvalil za izjemen prispevek k varnosti Slovenije.

IMG 4359

Zahvala za pripadnost in trud

Slavnostni govori so bili zaokroženi s podelitvijo spominskega znaka notranjega ministrstva Specialni enoti za njene zasluge in uspešno delo ob visoki obletnici njenega delovanja. Spominski znak je v imenu enote od notranjega ministra prevzel poveljnik Specialne enote Damjan Žagar.

IMG 4389

Z leve: dr. Srečko Felix Krope, Jože Sironič, Damjan Žagar, mag. Zlatko Halilovič, Marjan Anzeljc, Milan Pleško

Ker je Specialna enota po osamosvojitvi države zdaj dosegla še eno prelomnico v svojem dolgoletnem delovanju, se je aktualno vodstvo Specialne enote ob tej priložnosti s podelitvijo zahval javno poklonilo vsem nekdanjim poveljnikom.

IMG 4508

Sledila je slovesna predaja novega prapora Specialni enoti in predaja dosedanjega prapora, ki je odražal duh nekega drugega, preteklega časa, Muzeju slovenske policije v trajno hrambo.

Spominski kovanec za vse udeležence slovesnega dogodka in tematska razstava

Ob vstopu v dvorano so vsi gostje poleg za ta dogodek pripravljene zloženke, ki vsebuje zgodovinski pregled delovanja Specialne enote, prejeli tudi tako imenovani spominski kovanec. Ta ni zbirateljski kot kovanci, ki jih izdaja Banka Slovenije, nima vrednosti nacionalne valute in je namenjen le spominu na ta slovesni dogodek. Trenutek, kot je današnji, namreč ni vsakdanji.

Nit te slovesnosti je bila obnova prehojene poti do danes. Da bi se ta del naše zgodovine ohranil in bi ga lahko delili z drugimi, je ponovno poskrbel Muzej slovenske policije, ki je ob tej priložnosti pripravil tematsko razstavo v preddverju prireditvene dvorane. Po razstavi je goste popeljala kustodinja in vodja muzeja Darinka Kolar Osvald.

20230316 140318

Razstava "50 let Specialne enote" bo od 30. marca do sredina maja 2023 na ogled v izložbah Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani.

Video SE 50 let izrez2Specialna enota danes

Ponavadi se tovrstni dogodki sklenejo z glasbo, tokratni pa je bil zaokrožen malo drugače – z ogledom kratkega filma, ki je bil namensko posnet za to priložnost. Film je prikazal Specialno enoto danes, rezultate napornega dela in treningov ter mnogih preizkusov njenih pripadnikov, pa tudi njihovo samozavest, pokončno držo, uigranost in enotnost.

Kaj bo prinesla prihodnost, se ne ve. Vemo pa, da je za in pred njimi mnogo naporov, ki jih zmorejo le oni, neomajni in odločni, zagotovo zavezani višjemu cilju, ki ga nosijo v sebi, in predani ne le svoji enoti, temveč državi in širši skupnosti. Zaželimo jim lahko le: Srečno, Rdeči panterji!

Povezane vsebine

Dejavnost Specialne enote

Video, predvajan na slovesnosti ob 50-letnici Specialne enote

Slovesnost ob 50-letnici Specialne enote

50 let Specialne enote (zgibanka)