Sorodne objave

 

Slovenska letalska policijska enota je v Severni Makedoniji, na območju Skopja z okolico, ta mesec izvedla 14-dnevno usposabljanje tamkajšnjih posadk policijskih helikopterjev. Šlo je za preverjanje njihove strokovnosti za letenje z zrakoplovi in usposabljanje za prevoz tovora in gašenje.

IMG 677441d473c692f7bf1e8947cef0fff8 V

Slovenske posadke policijskih helikopterjev so usposobile sedem makedonskih pilotov in pet tehnikov letalcev, da bodo lahko gasili požare s helikoptersko vrečo za gašenje, prenašali zunanji tovor in upravljali z operativnim mestom za zunanji tovor.

Gre za opravljanje zelo specifičnih nalog, ki zahteva posebno opremo in posebne priprave ekip, terena in helikopterja, zajema pa tudi specifično komunikacijo in operativne postopke.

IMG 496561e979cfda924436901ea8cbc495 V

Policija Severne Makedonije za svoje delo uporablja helikopterje Bell 206 ter Bell 212 in 412. Zadnja dva helikopterja je slovenska policija v zadnjih nekaj letih nadomestila z novima in sodobnima helikopterjema AW169, ki sta sposobna izvajati najtežje letalske operacije. Še tretji enak helikopter bo slovenski policiji dobavljen predvidoma letos jeseni.

Letalska policijska enota je usposabljanje izvedla na podlagi dogovora med obema policijama in po priporočilu kolegov letalske policijske enote iz Črne gore, v duhu dobrega sodelovanja pa bo makedonskim kolegom pomagala pri reorganizaciji njihove enote tudi v prihodnje.

Povezane vsebine

Dejavnost Letalske policijske enote