Sorodne objave

 

Kot vsako leto bo prvomajske praznike tudi letos veliko ljudi izkoristilo za oddih na morju, v gorah ali kje drugje po Sloveniji in v tujini. Na cestah proti turističnim središčem je mogoče pričakovati povečan promet in zastoje, zato v policiji pozivamo k strpnosti in previdnosti v prometu. Svetujemo tudi, da pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo.

Praznovanje 1. maja bodo tudi letos popestrile številne javne prireditve in druženja. Da bi bila praznovanja prijetna, a tudi varna, pred kresovanjem poskrbite za ustrezno varnost. Bodite previdni tudi pri pokanju z možnarji ali karbidom!

Na cestah z veliko mero strpnosti!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški ter ob koncu praznikov v nasprotni smeri pričakujemo gnečo na cestah.

Glede na to, da bodo v prihodnjih dneh potekale številne prireditve, voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola. Zavedajte se, da za svojo varnost in varnost vaših dragih lahko naredite največ prav vi sami.

kresKresni večer z nadzorovanim ognjem

Organizatorje kresovanj in posameznike opozarjamo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem zato ustrezno uredite in zavarujte kurišče, ogenj pa nadzorujte ves čas kurjenja, in sicer:

  • urediti je treba kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 metrov. Od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 metrov;
  • nadzorovati je treba kurišče ves čas kurjenja;
  • po končanem kurjenju je treba pogasiti ogenj in žerjavico ter kurišče pokriti z negorljivim materialom;
  • prenehati je treba kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, kadar je povprečna hitrost vetra večja od 6 m/s ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s;
  • v naravnem okolju se pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja ne smejo uporabljati gorljive tekočine ali materiali, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Za kurjenje kresov je treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa je treba podati najmanj sedem dni pred prireditvijo. Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

Nameravate pokati s karbidom in možnarjem? Previdno!

Med prvomajskimi prazniki se ponavadi poveča uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom). Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, pri katerih je takšno pokanje že tradicija. Kljub temu je treba upoštevati nekaj pravil:

  • med 22. in 6. uro mora biti zagotovljen nočni mir in počitek ljudi,
  • mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana,
  • možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Pri pokanju s karbidi in možnarji je ključno, da poskrbimo za varnostne ukrepe (upoštevati je treba ustrezno varnostno razdaljo, količine smodnika se ne sme preseči, obvezno je polnjenje možnarjev na mestu poka, tik pred uporabo), saj lahko njihova nepravilna uporaba povzroči zelo hude poškodbe, ki za vse življenje zaznamujejo posameznika ter njegove bližnje. Zaradi neprevidnega pokanja s karbidom in možnarji lahko nastanejo tudi požari v naravi.

IMG 8994Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi

Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate od doma za več dni, upoštevajte naslednje nasvete.

  • Preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje. Dnevno naj praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

Kaj pa varnost avtomobilov?

Poskrbite tudi za svoje vozilo na parkirišču, da ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev. V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oziroma ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali.

Želimo vam prijetne in varne prvomajske praznike!