Sorodne objave

 

V Vadbenem centru Gotenica smo danes, 24. maja 2023, s slovesnostjo obeležili 30 let obstoja in delovanja dveh, očem javnosti pogosto skritih, a nepogrešljivih policijskih delovnih področij. Svojo 30-letnico so praznovali policijski pogajalci in kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov.

IMG 6775

Slovesnosti so se poleg slovenskih policistov in kriminalistov udeležili tudi gostje iz tujine in slovenske vojske, zbrane pa sta ob tej priložnosti nagovorila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić.

IMG 6541

Potreba po ustanovitvi področja policijskega pogajalstva in mobilnih kriminalističnih oddelkov se je pojavila sočasno. Analize dogajanj po svetu v začetku devetdesetih let in dogodki v naši neposredni bližini so nakazovali na povečanje in spreminjanje oblik kriminalitete. Po vzoru tujih policij je zato tudi slovenska policija začela vzpostavljati nekatere nove načine dela. Tako sta nastali tudi ti dve, po vsebini in nalogah različni, a za slovensko policijo enako nepogrešljivi področji.

IMG 6561

S policijskimi pogajalci je policija dobila nov pristop k reševanju najtežjih kriznih dogodkov. Pogajanja so bila postavljena pred uporabo sile in orožja, da bi s čim manj škode in žrtvami uspešno rešili najbolj rizične dogodke, kot so ugrabitve, zajetja talcev ali objektov, izsiljevanja, grožnje z ubojem, samomorom in podobno. V zadnjih 15 letih, odkar se beležijo poročila o aktiviranjih, so pogajalci uspešno posredovali v več kot 250 primerih. Število aktiviranj te enote, ki deluje na sklic, je vsako leto zelo različno, kar kaže, da na nastanek kriznih dogodkov vplivajo tako individualne kot širše družbene okoliščine. Obravnavane situacije pa so vse bolj kompleksne, zahtevne in nevarne.

IMG 6672

Ob 30. obletnici delovanja so policijski pogajalci in kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov pripravili skupno prikazno vajo.

IMG 6735

Mobilni kriminalistični oddelki na drugi strani delujejo kot redne enote, ki se zelo neposredno in vsakodnevno spopadajo z dobro organiziranimi kriminalnimi združbami. Kot uigrana, taktično usposobljena in močna enota operativcev so kriminalisti teh oddelkov neprecenljiva podpora kriminalističnemu preiskovanju. Z zbiranjem informacij, izvajanjem prikritih preiskovalnih oblik dela in operativnimi posredovanji vsak dan bijejo pomembne bitke pri zmanjševanju najhujših oblik kriminala v državi. Pa naj gre za prepovedane droge, orožje, naročene umore ali trgovino z ljudmi. Njihova nepogrešljivost pa najbolj pride do izraza pri večjih in kompleksnejših aktivnostih, v katerih sodeluje več enot policije in kjer izvajajo najzahtevnejše, visoko tvegane postopke, kot jih sicer vidimo le v akcijskih filmih.

Naloge pogajalcev in kriminalistov mobilnih kriminalističnih oddelkov se med seboj sicer precej razlikujejo. Prav tako znanje in veščine, ki so potrebne za delo. Kompetence obojih pa se srečajo in dopolnjujejo ravno v najzahtevnejših dogodkih, kot so ugrabitve, situacije s talci, strelske situacije in podobno, ko je na kocko postavljenih veliko življenj.

IMG 6636

"V tem čudovitem, zelenem okolju Vadbenega centra Gotenica - z namenom tudi nekoliko odmaknjenem -, ste tudi sicer policijski pogajalci in mobilni kriminalistični oddelki redni gosti, saj se pogosto - tudi skupaj - zberete na usposabljanju in različnih vajah. Obe skupini, tako policijski pogajalci kot mobilni kriminalistični oddelki, sta posebni enoti v strukturi policije s širokim in dragocenim znanjem ter specifičnimi veščinami. V svojih vrstah združujeta odlične policijske in kriminalistične strokovnjake, ki so vrhunsko pripravljeni in usposobljeni za reševanje nevsakdanjih in kriznih situacij," je v svojem nagovoru dejal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

IMG 0259

Kot je dejal, se je poklicna pot obeh enot začela v začetku 90. let prejšnjega stoletja in sovpada z nastankom samostojne države in slovenske policije. Prvo pogajanje, v katero so se vključili policijski pogajalci, je bilo leta 1993 na nekdanjem mejnem prehodu Fernetiči. "Mnogi med vami se boste še spomnili te zahtevne in težavne situacije, ko je tuji državljan, opasan z eksplozivom, zahteval, da se kaznujejo krivci za vojno na Balkanu. Pogajanja so trajala kar tri dni, a krizno stanje se je srečno in uspešno rešilo. Če potegnem vzporednico, so bile nekako v tem obdobju že oblikovane in tudi operativno delovale skupine za nadzor prostora, in sicer v Celju, Ljubljani in Mariboru. Kasneje so se preimenovale v mobilne kriminalistične skupine, leta 2004 pa preoblikovale in tudi preimenovale v mobilne kriminalistične oddelke, kot jih tudi poznamo danes," je dejal Poklukar.

IMG 6547

Obe enoti, ki smo ju danes počastili s slovesnostjo, imata v ustroju slovenske policije pomembno mesto. Prav tako imata tudi močno podporo tako vodstva policije kot ministrstva - sistemsko in finančno. "Zavedam se namreč, da so znanje, veščine in uspešnost vašega dela zelo odvisni od usposabljanj ter kakovostne in sodobne opreme. Tu imate mojo polno podporo kot ministra za notranje zadeve in imate tudi moje osebno globoko spoštovanje," je še dodal Poklukar.

IMG 6620

"Ne morem mimo tega, da tridesetletnico policijskih pogajalcev in mobilnih kriminalističnih oddelkov žal obeležujemo tudi pod vtisom nedavnih tragičnih dogodkov v Srbiji. Zaradi neposredne bližine in povezanosti med državami v regiji se je tragedija dotaknila tudi nas. V slovenski policiji smo takoj odreagirali, posodobili ocene tveganj in uvedli dodatne preventive aktivnosti. Tako pogajalci kot kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov pa se že nekaj let intenzivno usposabljajo tudi za primere pojava aktivnega strelca in so visoko usposobljeni za tovrstne krizne situacije. Za Slovenijo sicer radi rečemo, da je ena najvarnejših držav na svetu. A iluzorno in v resnici zelo nevarno bi bilo živeti v prepričanju, da se kaj takega pri nas ne more zgoditi," je v svojem nagovoru dejal v. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić.

"Ko gre za vprašanje varnosti, so državne meje zgolj iluzija. Nobena država ni imuna na širša dogajanja po svetu. Brez lažne skromnosti pa lahko rečem, da tako kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov kot pogajalci dobro nevtralizirate negativne vplive, ki bi lahko poslabšali varnost v Sloveniji. V 30 letih ste svojo stroko razvili do vrhunskosti in se danes suvereno postavljate ob bok kolegom sorodnih policijskih enot veliko večjih držav. Zahvala za to gre tudi številnim nekdanjih pripadnikom, ki so tlakovali to pot. Vem, da ste pogosto izpostavljeni nevarnosti, tudi grožnjam in poskusom maščevanja storilcev. Veliko govorimo o pripadnosti in predanosti skrbi za varnost ljudi. A odkrito je treba priznati, da so le redki pripravljeni sprejeti tako visoko poklicno tveganje, četudi gre za plemenit cilj," je dejal Jušič in izrazil svoje globoko spoštovanje do dela obeh enot, ki danes praznujeta, ter se zahvalil vsem, ki zavestno prevzemajo to tveganje, da bi zaščitili druge.

IMG 6570

O pomembnosti obeh enot v celovitem sistemu policije je spregovoril tudi namestnik direktorja Uprave kriminalistične policije Mitja Jager: "Mobilni kriminalistični oddelki so bili ustanovljeni zaradi boja zoper naraščajočo kriminaliteto in zaradi operativnih potreb kriminalistične policije. Vseh 30 let z jekleno voljo in nadpovprečno delovno zagnanostjo in pripadnostjo dokazujete operativne sposobnosti slovenske kriminalistične policije. S ponosom lahko izjavim, da v Sloveniji ni kriminalnega žarišča ali urbanega okolja, kjer pripadnice in pripadniki mobilnih kriminalističnih oddelkov ne bi izvajali svojih zakonitih nalog. Vsi mobilni kriminalistični oddelki v notranji in zunanji javnosti uživajo in krepijo ugled, pri čemer je najbolj zgovoren izrazit interes policistov za delo v teh oddelkih, ki z leti še narašča."

"Članice in člani pogajalskih skupin, glas pomiritve v napetih situacijah. Vajeni najtežjih scenarijev poosebljate izkušene operativce, ki rešujejo življenja. Ko osebe zaidejo v navidezno brezizhodne situacije, ponudite roko podpore in glas razuma. Leta reševanj kompleksnih scenarijev so vas utrdila do te mere, da tudi znotraj policije uživate najvišjo mero zaupanja in spoštovanja."

IMG 6651

Kot je še dodal Jager, obe enoti zaradi svoje konspirativne narave dela nista pod žarometi, ne žanjeta aplavzov, čeprav bi si vsakič, ko v ekstremnih situacijah rešita življenje ali kako drugače posredujeta, in takšnih primerov je zelo veliko, zaslužili prav to - velik aplavz.

Čestitke obema enotama ob 30. obletnici delovanja ter uspešno in predvsem varno delo še naprej!

Povezane vsebine

Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj