Sorodne objave

 

Pred nami so lepi dnevi, vreme bo večinoma sončno in toplo. Mnogo ljudi se bo podalo na izlete, ugodne razmere bodo zagotovo izkoristili tudi motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev. Zaradi bližajočega se praznika binkošti v tujini pa je napovedan močno povečan tranzitni promet preko Slovenije od petka do ponedeljka, predvsem v smeri proti Hrvaški in nazaj. Svetujemo strpno in previdno vožnjo!

zastoji fotoMarkoVindis 2612

Prilagodite hitrost vožnje, vzdržujte varnostno razdaljo, ob zastoju vzpostavite reševalni pas

Ob vsakem zastoju na avtocestah vzpostavite reševalni pas. V primeru prometne nesreče tako omogočite intervencijskim službam kar najhitrejši dostop, saj pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda. Videa prikazujeta, zakaj na avtocestah nastanejo fantomski zastoji in kako pravilno vzpostavimo reševalni pas.

V letošnjem letu je do 24. maja po trenutno veljavnih podatkih zabeleženih 6.465 prometnih nesreč, kar 2.444 med petkom in nedeljo. Policija in Agencija za varnost prometa vse voznike pozivata, naj vozijo s prilagojeno hitrostjo. Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo letos 1.175 prometnih nesreč, policisti so ugotovili že 49.541 kršitev s področja hitrosti. Policija in Agencija pri tem opozarjata, da je potrebno vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo. Neustrezna varnostna razdalja je letos botrovala 658 prometnim nesrečam, ugotovljenih je bilo tudi 2.246 kršitev neustrezne varnostne razdalje.

Med vožnjo ne uporabljajte telefona

Med vožnjo ne telefonirajte, saj je vaša pozornost usmerjena stran od dogajanja na cesti. Policisti so letos ugotovili 11.251 kršitev s področja uporabe mobilnega telefona. Če voznik pri hitrosti 130 km/h povprečno gleda na telefon 5 sekund, prevozi razdaljo več kot 180 metrov, ne da bi bil pozoren na dogajanje na cesti. Varnostna razdalja pri tej hitrosti pa je najmanj 72 metrov. To so dovolj zgovorni podatki, da se uporabi mobilnega telefona in multimedije med vožnjo odpovemo.

Alkohol ne sodi v promet

V promet nikar pod vplivom alkohola! Letos je 477 povzročiteljev pod vplivom alkohola zakrivilo dve smrti ter 19 hudih in 148 lahkih telesnih poškodb. Povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,39 promila.

Varnostni pas varuje življenje

Brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Kar 14.397 kršitev neuporabe varnostnega pasu ter 1.847 kršitev neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih so policisti obravnavali letos. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci, starejši ter osebe s kroničnimi bolezenskimi stanji. Pred odhodom na pot preverite stanje na cestah, tudi preko portala promet.si.

Previdno pri prehitevanju kolesarjev, mopedistov, e-skirojev

Prehitevanje kolesarjev, mopedistov in e-skirojev naj vozniki izvedejo strpno, pri tem pa naj vedno zagotovijo zadostno bočno razdaljo, ki znaša vsaj 1,5 metra. Voznik si mora za prehitevanje vzeti dovolj razdalje tudi pred in po prehitevanju, tako da ne ogroža kolesarja, mopedista ali voznika e-skiroja in se lahko varno vključi nazaj v prometni tok. Motoristi, mopedisti, kolesarji in vozniki e-skirojev naj poskrbijo za ustrezno zaščitno opremo in za dobro vidnost, tako bodo bolj varni.

Naj vas močno sonce ne zaslepi

Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij. Vsem udeležencem v prometu Agencija za varnost priporoča, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljajo sončna očala, naj vozniki ne pozabijo, da jih je pred predorom potrebno odstraniti.

Utrujeni? Nikar za volan!

Tako na daljši kot na krajši vožnji pa je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. Vozniki naj poskrbijo za ustrezno hidracijo, to velja tudi za motoriste, ki naj zagotovijo zadostno količino vode in načrtujejo počitke, še posebej na daljših poteh.

Policija in Agencija za varnost prometa želita vsem udeležencem v prometu varno in srečno vožnjo.