Sorodne objave

 

V okviru preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki poteka od 14. do 20. junija, bomo policisti v noči s sobote, 17. junija, na nedeljo, 18. junija, izvedli tudi maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Takrat bomo na več lokacijah po Sloveniji poostreno preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola ali drog oz. drugih psihoaktivnih substanc. Poostren nadzor bo istočasno izvajalo 62 policijskih patrulj. Slovenija se bo tako pridružila večini evropskih držav, ki bodo izvedle javnosti že poznano obliko poostrenega nadzora.

 20230615 110101

Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca

Več o tem je v izjavi za javnost povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi. Kot je dejal, približno 10% prometnih nesreč lahko povežemo z vožnjo pod vplivom alkohola, pri prometnih nesrečah s hujšimi telesnimi poškodbami ali smrtnih prometnih nesrečah pa je ta odstotek veliko višji. Zato v policiji namenjamo veliko pozornosti odkrivanju vožnje pod vplivom alkohola. "Lani smo preizkusili okoli 440.000 voznikov in pri tem ugotovili več kot 15.000 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos smo opravili že okoli 200.000 preizkusov, pri čemer je bilo več kot 5.000 voznikov opitih. Temu moramo prišteti še okoli 500 voznikov, ki so vozili pod vplivom drog (ali so odklonili strokovni pregled). Alkohol je prevečkrat spremljevalec na naših cestah, zato želimo pozvati vse voznike, ki se bodo v prihodnjih dneh odpravili na kakšno prireditev oz. druženje, da si uredijo varen prevoz domov. S sobote na nedeljo bo potekal maraton nadzora psihofizičnega stanja, ko bomo preko cele noči intenzivno preverjali voznike," je dejal Robert Vehovec.

alkotest IMG 6981

V tem času lahko torej vozniki pričakujejo povečano število policijskih kontrol, s katerimi želimo predvsem odvrniti voznike od namere, da bi vozili pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu. Končni cilj pa je preprečiti, da bi zaradi tega nevarnega početja naše ceste po nepotrebnem vzele še kakšno življenje. Nenazadnje je ena od prioritetnih nalog policije skrbeti, da bi prav vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

Povezane vsebine

Kdo vozi, vi ali alkohol? Začenja se akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in drog